Symposium Fontys Projectpresentaties studenten
KIVI prijs
In het voorbije jaar zijn meerdere projecten uitgevoerd door de studenten van Technische Natuurkunde.
Deze zijn gerangschikt door de docenten van Fontys en daaruit zijn er drie projecten genomineerd die kans maken op de Fontys KIVI prijs 2022.
De drie projecten zullen gepresenteerd worden door het hele projectteam en er zal ruim gelegenheid zijn om met de studenten in gesprek te gaan.
Een KIVI jury zal daaruit dan het beste project kiezen voor het toekennen van de prijs.
Genomineerde projecten zullen beoordeeld worden door de vakjury bestaande uit de docenten en KIVI ingenieurs.
Tevens wordt aan de studenten, die de presentaties hebben gegeven, een gratis studenten lidmaatschap van de Koninklijke Instituut Van Ingenieurs (KIVI) aangeboden.
Genomineerde Projecten:
Drie projecten zijn genomineerd voor de Fontys KIVI prijs.
Hierbij een korte samenvatting.
1 – Plasma karakteriseren
Project doel: Om bij Fontys meer kennis van plasma te krijgen is er een plasmaopstelling bij TN gebouwd . Het doel van deze opdracht is om het plasma te gaan karakteriseren. Om dit voor elkaar te krijgen wordt gevraagd om een optische opstelling te bouwen om de emissie van licht te kunnen meten.
2 - EAST-meter: kalibratie sensoren
Project doel: De EAST (Elevated Arm Stress Test) opstelling wordt gebruikt door het
Catharina Ziekenhuis. Hierbij wordt gebruik gemaakt van krachtmeters waarmee de knijpkracht van patiënten gemeten wordt als functie van de tijd. Deze sensoren moeten soms vervangen worden doordat ze slijten of defect gaan. Daarbij moet er soms voor een iets ander type sensor gekozen worden omdat de originele sensoren niet meer leverbaar zijn. Het ziekenhuis zou graag willen dat er een mogelijkheid komt om nieuwe sensoren eenvoudig te kalibreren om de fout in de gemeten kracht te minimaliseren.
3 – Doppler ultrasound fantoom
Project doel: Studenten in Fontys leren gebruik te maken van utrasound om ziekten op te sporen in patiënten. Daarvoor is zijn leermodellen ontworpen die de patiënt nabootsen (een fantoom).
Het doel van dit project is om een verbeterd prototype (versie 2) te realiseren van het Doppler ultrasound fantoom dat meer soorten diagnoses mogelijk maakt.
Samenvatting en prijsuitreiking
opgesteld door: Leo Wouter Math & Physics Teacher Summa Engineering:
Van februari – juli hebben 2 studenten van Summa Engineering, samen met studenten van Fontys, in een multidisciplinair project gewerkt aan een verbeterd prototype van een Doppler ultrasound fantoom (leermodel om meer soorten diagnoses mogelijk te maken).
Het betrof een pilot vanuit de gedachte dat het een mooie gelegenheid is voor de studenten om de aanvullende competenties van de ander te ontdekken en te leren samenwerken met mensen met een andere opleidingsachtergrond. Mooie bijkomstigheid was dat het Doppler ultrasound fantoom project (samen met twee andere projecten) door docenten van Fontys geselecteerd was om kans te maken op de Fontys KIVI prijs 2022 (kivi.nl).
Nog mooier is dat door een KIVI-vakjury het Doppler project als beste is gekozen! Bij deze nogmaals felicitaties aan alle studenten van het projectteam en als Summa docent ben ik uiteraard in het bijzonder trots op onze Summa studenten.
Voor mij is deze pilot een voorbeeld van het neerzetten van een resultaat als je in de eerste plaats uitgaat van elkaars kwaliteiten. Onze MBO studenten hebben kwaliteiten waar ze vaak zelf “geen weet van hebben”.
Dergelijke samenwerkingen zijn wat dat betreft een ontdekkingstocht en leveren hopelijk een bijdrage aan niet alleen een positiever zelfbeeld voor de studenten, maar ook een positiever imago van het MBO.