Omschrijving

Opmerking: In het gebouw de Zwarte Doos is een café, waar men voorafgaande aan het symposium eventueel wat kan eten of drinken.

Door verdergaande behoefte aan verduurzaming van de energieproductie blijft windenergie geweldig groeien, voor de komende jaren wordt de groei wereldwijd op gemiddeld zo’n 35 % per jaar geschat. Dit blijkt ook uit de plannen voor windenergie in de omringende landen. Zo streeft Duitsland in 2020 naar meer dan 40 GW geïnstalleerd windvermogen. UK streeft naar zo'n 30 GW in 2020, dwz. 25 % van hun elektrische vermogen. Ook Nederland heeft met 6 GW in 2020 een ambitieuze doelstelling. In al deze plannen zal offshore windenergie een belangrijke rol spelen. Het kan daarbij gesteund worden door de uitspraak, dat de Noordzee een grotere energiebron is dan Slochteren (prof. Ad van Wijk, TU Delft).

Maar om deze doelstellingen allemaal te realiseren zijn er nog heel wat moeilijke hobbels te nemen. Eén daarvan is het ontwerp van windmolens, optimaal toegespitst op offshore toepassing. In brede zin is een trend te herkennen, dat offshore wind turbines gebaseerd gaan worden op een direct drive topologie, d.w.z. de rotor met de bladen zijn direct gekoppeld aan de generator, zonder tussenschakeling van een (tandwiel)overbrengkast. Met name deze laatste is tamelijk onderhoudsgevoelig en maakt daardoor windturbines op zee door de zwaardere omstandigheden voor onderhoud aanzienlijk duurder dan op land. Een tweede belangrijk voordeel van de direct drive constructie is de belangrijke gewichtsbesparing. Darwind laat zich daarom bij het toaal turbineontwerp leiden tot het optimaliseren van de energieopbrengsten en het reduceren van de totale lifecycle kosten.
XEMC-Darwind is met haar 5 MW offshore windturbine één van de voortrekkers op het vlak van direct drive technologie. De turbine ontwikkeling is ten tijde van de lezing zo ver gevorderd, dat de eerste proefturbine draait in het testveld van ECN.

In dit symposium zal ingegaan worden op de kansen maar ook de te slechten valkuilen voor direct drive turbine technologie. Het symposium omvat een drieluik waar in de eerste presentatie inzage wordt gegeven in de keuzes en het leertraject wat hierbij door XEMC-Darwind is doorlopen, gevolgd door een perspectief op generator ontwerp bij het ontsluiten van hoog vermogen offshore windturbines (TU-Delft) en wordt afgesloten met een bespreking van de ontwikkelingen op het gebied van offshore turbines en bijbehorende materialen(ECN.

Het symposium wordt afgesloten met een paneldiscussie.

Symposium voorzitter: Prof. Wil Kling, TU/e

18.45 - 19.00 uur Ontvangst met koffie en thee

19.00 - 19.10 uur
1) Opening door prof. Kling

19.10 - 19.45 uur
2) 5MW off shore Direct Drive Turbine, van tekentafel tot draaiend in volle wind.
Ing. Kees Versteegh, Chief Technical Officer, XEMC-Darwind

19.45 - 20.20 uur
3) Ontwikkeling Generatoren voor windturbines.
Dr. Ir. Henk Polinder, TU/Delft

20.20 - 20.40 uur Pauze

20.40 - 21.15 uur
4) Ontwikkeling op het gebied van Offshore Turbines en bijbehorende materialen.
Ir. Bert Janssen, ECN

21.15 - 21.45 uur
5) Panel discussie en afsluiting

Locatie

Technische Universiteit Eindhoven,

gebouw De Zwarte Doos; filmzaal

Organisator

Elektrotechniek

Naam en contactgegevens voor informatie

ir. L. Boonstra, t: (040) 221 37 58 of via onderstaand e-mailadres:

lboonstra-1@hetnet.nl