Omschrijving

Over de spreker:
Cees Zweistra (1986) studeerde ondernemingsrecht en wijsbegeerte in Utrecht en Londen. Na zijn studies werkte hij een jaar lang als docent in onder andere India en Nepal. In 2013 begon hij een proefschrift aan de TU-Delft met als titel ‘Empathy, Ethics and Technology’. In 2018 hoopt Cees het proefschrift af te ronden. Naast zijn promotie werkt hij als jurist. In 2016 namen Cees en zijn vrouw Judith het Centre Erasme over. Het Centre Erasme organiseert winter- en zomerscholen filosofie in Nederland en Frankrijk.

Over de lezing:
De opkomst van Informatie en Communicatie Technologie (ICT) wordt wel de tweede industriële revolutie genoemd. Net als bij de eerste industriële revolutie is er veel reden tot hoop en optimisme maar ook zijn er schaduwzijden. Op deze avond zal worden stilgestaan bij een schaduwzijde. In de academische literatuur staat die bekend als de ‘empathy-gap’. De ‘gap’ verwijst naar een groeiend onvermogen onder gebruikers van sociale ICT – Facebook, Instagram, Youtube, etc- om zich in een ander te verplaatsen.

In 2011 was dit een verschijnsel dat vooral de belangstelling had van academici. Inmiddels staan er dagelijks stukken in kranten over de disruptieve invloeden van sociale ICT op sociale relaties. Jongeren en ouderen zijn gekluisterd aan hun smartphones en online sociale netwerken. Maar zoals dat bij verslaafden gaat, lijdt onder deze obsessie ons alledaagse sociale verkeer. Waarom is dat problematisch? Omdat we eenzamer worden? Omdat we minder creatief en productief worden? Omdat ons vermogen afneemt om complexe situaties te doorgronden?

Waarschijnlijk wel maar ik wil laten zien dat de empathy-gap symptoom is van een meer fundamenteel probleem dat veroorzaakt wordt door sociale ICT: ons vermogen tot moreel handelen neemt af. Ik wil dit perspectief inbrengen vanuit een specifieke lezing van de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995). De avond eindigt niet in mineur. Nadat we het probleem onderkend hebben, opent zich een nieuw perspectief op een verantwoorde relatie met sociale ICT.

Graag van tevoren aanmelden via: verenigingvoorwijsbegeerte@gmail.com

Spreker(s)

Cees Zweistra

Locatie

Parkhotel Den Haag

Molenstraat 53, 2513 BJ Den Haag

Organisator

Filosofie & Techniek

Vereniging voor Wijsbegeerte

Naam en contactgegevens voor informatie

Jac van den Broek

jacbrk@gmail.com

Aanmelden via

Vereniging voor Wijsbegeerte

verenigingvoorwijsbegeerte@gmail.com