Omschrijving

DE BIJDRAGE VAN WATER TOT DE KOELING VAN DE AARDE
De aarde wordt warmer en het oppervlak van de woestijnen neemt schrikbarend toe. Beide fenomenen zijn een serieuze bedreiging voor het welzijn van de mensheid en zijn daarom een grote zorg voor zowel wetenschappers, politici, meerdere nationale en internationale organisaties als ook van het grote publiek. Het is vooral de toename van het broeikasgas koolstof dioxide,
CO2, - dat vrij komt bij de verbranding van de fossiele brandstoffen, gas, olie, kolen en zelfs biomassa - die gezien wordt als de veroorzaker van de klimaatverandering. Water dat op grondniveau verdampt, boven zee alsook op het land, en dat op grote hoogte condenseert onder de vorming van wolken en regen, speelt een belangrijke rol in de koeling van de aarde. Het belang van deze koelende waterkringloop en de rol die daarbij wordt gespeeld door de vegetatie op het land, en vooral door de bossen, spelen zullen het thema zijn van de voordracht.

Bewolking speelt een belangrijke rol in het klimaatsysteem. Enerzijds houdt het de warmtestraling van de aarde vast waardoor het warmer wordt, en anderzijds weerkaatst het zonlicht waardoor het koeler wordt. Wat is nu het netto-effect op het klimaat? Die vraag houdt klimaatonderzoekers al enige tijd bezig. Het huidige inzicht is dat bewolking de aarde
afkoelt, en daardoor de opwarming door broeikasgassen tempert, maar de mate waar in is nog met veel onzekerheid omgeven. Hoe kan die onzekerheid worden verminderd? De lezing zal een overzicht geven van het onderzoek dat in Nederland wordt verricht naar invloed van wolken en het in een internationale context plaatsen.

19.00 uur Ontvangst
19.30 uur Lezingen Marius Peutz en Herman Russchenberg
21.00 uur Discussie

Spreker(s)

Dr.ir. Marius Peutz, theoretisch natuurkundige, is 38 jaar werkzaam geweest in de petroleum industrie.
Dr.ir.Herman Russchenberg is wetenschappelijk medewerker van het International Research Centre for Telecommunications and Radar (IRCTR) van der TU Delft, wetenschappelijk leider van Cesar, de Cabauw experimental site for atmospheric research, een samenwerkingsverband tussen de universiteiten van Delft en Wageningen en onderzoekinstituten zoals het KNMI.

Locatie

Haagse Hogeschool (nabij Holland Spoor)

Organisator

Filosofie & Techniek

Regio Den Haag

Aerospace Engineering

Naam en contactgegevens voor informatie

Informatie bij Korstiaan van der Wilt, tel.: 06 - 53814137.