Omschrijving

De ontdekking in Slochteren van het Groninger gasveld in 1959 luidde een tijdperk van een nieuwe energievorm voor Nederland in. Het betekende dat het hele energiesysteem van winning, transport en distributie in betrekkelijk korte tijd opnieuw ingericht moest worden. Ook aan de consumptiekant werden de noodzakelijke systeemveranderingen in de publieke (bijv. elektriciteitscentrales) en in de private (verwarming, koken) sfeer in een verbluffend tempo doorgevoerd.

Dit was geen nieuw verschijnsel: historisch gezien waren er al lifecycles van andere vormen van energie geweest. Nu, in 2013, na 50 jaar gas, staat Nederland opnieuw voor grote veranderingen in energiesystemen, van fossiel naar duurzaam. Komt er een nieuwe lifecycle en zo ja, welke? Welke keuzes zijn er? En is er nog toekomst voor gas?

10.30 uur Gebouw open: ontvangst met koffie
11.00 uur Voordracht "50 jaar gas in Nederland en daarna” door ir. G.J. van Luijk
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg van de voordracht met een afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst

Spreker(s)

Hans van Luijk (1943) studeerde af in de chemische techniek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn militaire diensttijd trad hij in dienst bij Shell International in Den Haag. Hij bekleedde een groot aantal technische en (later) management-functies in Europa, Centraal Amerika, Afrika en Australië, vaak in de raffinage. Hij was onder meer directeur van Shell Nederland en de eerste president van Shell Global Solutions.

Na zijn pensionering (2001) bekleedde hij tot maart 2008 het Voorzitterschap van het College van Bestuur van de TU Delft. Vervolgens was hij lid van het Regie Orgaan Energie Transitie, dat de overheid adviseert op het gebied van (de overgang naar) duurzame energie. Van 2005 tot begin dit jaar was hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van de N.V. Nederlandse Gasunie.

Locatie

Science Centre, Mijnbouwstraat 120,

2628 RX Delft

Organisator

Geschiedenis der Techniek

Histechnica

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie bij L.A. Hissink via onderstaand e-mailadres.

hissinkla@planet.nl

Routebeschrijving