Cornelis Drebbel: Kloeck Verstant, een pronck der Wereldt
De besturen van de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek en vereniging Histechnica hebben het genoegen u uit te nodigen tot het bijwonen van een voordracht te houden door de heer H. van Onna, met titel:
"Cornelis Drebbel (Alkmaar 1572 – Londen 1633): Kloeck Verstant, een pronck der Wereldt"
op zaterdag 13 april 2019
Samenvatting van de voordracht
Vandaag vertel ik u over het Cornelis Drebbel, natuurfilosoof en inventor, ‘de Edison in zijn tijd’. Briljant empirisch onderzoeker en innovator. Drebbel’s constructies en innovaties hebben vooral betrekking op meet-en-regeltechniek, pneumatica, optica, chemie, hydraulica en pyrotechniek. Drebbel, in Alkmaar geboren in 1572, voortijdig schoolverlater, vertrekt zomer 1604 met vrouw en dochters naar Engeland. In Engeland is de overleden koningin Elizabeth door koning James Stuart, VI van Schotland - I van Engeland opgevolgd. James zoekt voor zijn hofhouding interessante hovelingen, ev. parttime aan het hof te verbinden, zoals Shakespeare en Ben Jonson, John Donne, Salomon de Caus. Drebbel werkt aan maskerades en toneelstukken mee voor de speciale effecten, laat het donderen en bliksemen, op verzoek. Wordt een van de leraren van kroonprins Henry, vertrekt in oktober 1610 naar het hof van keizer Rudolf II. Drebbel en zijn inventies, zoals de microscoop, het verre gesight, de camera obscura worden bejubeld door Constantijn Huygens, die, rond 1620, als aankomend diplomaat, Drebbel in Londen ontmoet. Filosoof/ staatsman Francis Bacon beschrijft in zijn boek Nova Atlantis, een utopische maatschappij, veel inventies van Drebbel, zoals zijn torpedo’s, air conditioning, zuurstof. Drebbel is bekend in China, de USA en Engeland, vooral vanwege zijn feedback control systeem en de onderzeeboot, waarmee hij in 1620 ‘tussen twee wateren ’van White Hall naar Greenwich vaart.
In Nederland is er weinig interesse in Drebbel, die soms charlatan en alchemist wordt genoemd. Op het terrein van de TU Delft bevindt zich de Cornelis Drebbelweg, die velen van U vanwege het Onderwijs- en Tentamengebouw gebouw aan deze straat, kennen. Pas recent is in zijn geboortestad Alkmaar, een standbeeldje voor hem opgericht, nadat hij tot ‘grootste Alkmaarder ooit’ was gekozen door de lezers van de Alkmaarsche Courant.
Informatie over de spreker
Hubert van Onna (1945), net als Drebbel opgegroeid in Alkmaar, ook voortijdig schoolverlater, runde enige decennia een business-to-business Marketing Advies Bureau in Amsterdam. Zijn Bureau voerde regelmatig opdrachten uit voor startende bedrijven, zoals WAVIN, Pink Elephant, BSO, etc. Van Onna deed regelmatig marketingwerk rond innovaties, had altijd al interesse in Geschiedenis. Als tegenpool van het zakenleven, begon hij zich rond 1985 in het leven van voormalig stadgenoot Drebbel te verdiepen. Momenteel werkt Van Onna aan een boek over Drebbel, dat in de loop van 2019 in een kleine oplage zal verschijnen.
U bent met uw introducé’s van harte welkom. Aan het bijwonen van de voordracht zijn geen kosten verbonden voor leden van KIVI en Histechnica. Overigen betalen € 25,00 (inclusief 2 maand donateur-lidmaatschap).
U wordt vriendelijk verzocht zich tevoren aan te melden
uiterlijk zaterdag 6 april 2019. Hoe aanmelden: - leden van KIVI: aanmelden via de KIVI website (rode button rechts) - leden van Histechnica : aanmelden via commhistechnica@gmail.com |