De Cruquius hersteld!
Omschrijving
De voordracht gaat over de cascorestauratie van stoomgemaal de Cruquius, gebouwd naar ontwerp van J.A. Beijerink tussen 1846 en 1849 voor de droogmaking van het Haarlemmermeer. Samen met de Leeghwater en de Lynden, en ogend als neogotische burchten, pompten de drie gemalen in drie jaar tijd 800 miljoen m3 water uit het 18.000 hectare grote meer, een krachttoer van de eerste orde. De Cruquius bleef tot 1933 in gebruik. Daarna werd het gemaal op initiatief van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs gered van sloop en ingericht als museum; in 1973 was de Cruquius het eerste industriële monument dat onder rijksbescherming kwam.
In 2010 was de Cruquius er bouwkundig slecht aan toe. In het verleden had men het gebouw waterdicht proberen te maken met keiharde cementmortels voor voeg- en pleisterwerk. Het gevolg was echter dat de metersdikke muren compleet verzadigd waren met water en er nu kilometers voegwerk vervangen moesten worden. Ook onder de waterlijn, waarvoor eerst vele kubieke meters slib en wrakhout weggebaggerd moesten worden. De gietijzeren onderdelen van het gebouw, zoals deuren, ramen en de pompzuigers van de grote machine waren ernstig verroest en zijn behandeld waarbij verschillende verrassingen aan het licht kwamen. De houten stortvloer rondom het machinegebouw was zo lek als een mandje en is op niet-traditionele wijze gerestaureerd! Naast de bouwkundige werkzaamheden is ook de historische kleurstelling terug gebracht en is de schoorsteen opnieuw bekroond. Tijdens de lezing worden de werkzaamheden toegelicht en de restauratie-uitgangspunten en consequenties daarvan voor deze bijzondere cascorestauratie uit de doeken gedaan.
10.00 uur Museum open
10.30 uur Voordracht door mw. Isja Finaly in de Waterschapszaal
11.20 uur Pauze
11.40 uur Rondleiding in groepen door deskundigen
12.45 uur Einde bezoek
Spreker(s)
Isja Finaly (1965) is hoofd instandhouding en adjunct-directeur van Vereniging Hendrick de Keyser (vereniging tot behoud van historisch of architectonisch waardevolle panden in Nederland). Zij studeerde architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, volgde een twee-jarige postdoctorale opleiding aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft en schreef een boek over F.W. van Gendt, Ingenieur voor de Ontmanteling der Vestingen (‘Doorbroken Barrières’). Zij werkte vier jaar als monumentenzorger bij de provincies Limburg en Noord-Holland en van 1996 tot 2009 bij de voorgangers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Locatie
2142 ER Cruquius
Organisator
Geschiedenis der Techniek
Histechnica
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij L.A. Hissink via onderstaand e-mailadres.