Omschrijving

In 1864 reorganiseerde minister-president Thorbecke het onderwijsstelsel. Er kwamen Hogere Burgerscholen naast de bestaande Gymnasia. En daarnaast ook nog een rijksexamen voor ambtenaren voor Nederlands Indie. Dit legde de grondvesten voor de Indische Instelling.
Delft stichtte een gemeentelijke HBS die toegang gaf tot zowel de Polytechnische School voor Ingenieurs alsook tot die Instelling.

Waarom wilde Delft naar de Oost? Waarvoor, en door wie?

De zo winstgevende specerijenhandel door Spanjaarden en Portugezen was in de late 16e eeuw ook aantrekkelijk voor de Hollanders, die immers de handel op de Oostzee beheersten en bekend waren met de handelsroutes. De Verenigde Oost-Indische Compagnie, initiatief van Johan van Oldenbarneveld, kreeg in 1602 van de Republiek het monopolie op die handel, en was daarna -in wat nu Indonesië is- tweehonderd jaar haar enige vertegenwoordiger.

Na het opheffen van de VOC diende het eilandenrijk bestuurd te worden. De Indische Instelling was de enige (gemeentelijke) opleiding voor ambtenaren in Indonesië. Hoogleraren en studenten bevolkten de stad en de gebouwen aan het Oude Delft.

De verzameling voorwerpen die docenten en oud-studenten mee terugbrachten waren de aanzet voor een bijzondere etnografische verzameling die diende als instructiemateriaal bij die opleiding. Later ontstond hieruit het Volkenkundig Museum Nusantara.

Wat nu? Donkere wolken pakken zich samen boven het museum, dat misschien sneuvelt in de perikelen van de recessie.

10.00 uur Voorafgaand aan de voordracht: Algemene Ledenvergadering Histechnica (in de Faculty Room van het Science Centre)

10.30 uur Ontvangst met koffie
11.00 uur Voordracht door drs. J.L.W. van Leur
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg van de voordracht met een afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst

Routebeschrijving:
Vanaf rijksweg A13 Rotterdam of Den Haag, afslag Delft. IKEA achter u laten. Bij eerste stoplicht rechtdoor, bij tweede (T-kruising) linksaf. Rechts aanhouden en bij het volgende stoplicht rechtsaf (Mijnbouwstraat). Na ca. 100 m ziet u het voormalige gebouw voor mijnbouwkunde rechts liggen. Er is enige parkeergelegenheid naast het gebouw, en tevens aan de ventweg van de aan de overkant liggende Julianalaan. Openbaar vervoer via NS Delft Centraal, dan bus 62, 80 of 81 (halte Michiel de Ruyterweg) of wandelen (ca. 20 min.).

Spreker(s)

Drs. J.L.W. van Leur was in zijn werkzame leven docent en conrector van het Stanislascollege in Delft. Als mede-oprichter van de Etnografische Vereniging was hij daarvan veertig jaar voorzitter. Hij treedt intussen al 15 jaar op als honorair ambtenaar van de burgerlijke stand en sluit huwelijken in Delft.

Wij moedigen u aan na het bezoek aan Histechnica een bezoek te brengen aan Nusantara op het Agatha Plein, naast het Prinsenhof. [Parkeren onder het spoor of in de Phoenix garage].

Locatie

Science Centre, Mijnbouwstraat 120, Delft

(Collegezaal)

Organisator

Geschiedenis der Techniek

Histechnica

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie bij L.A. Hissink via onderstaand e-mailadres.

hissinkla@planet.nl