Oie en gas uit water
Omschrijving
Een korte geschiedenis van de Nederlandse olie- en gaswinning op de Noordzee vanuit een technisch perspectief.
In de jaren zestig van de vorige eeuw beginnen oliemaatschappijen op de Noordzee te zoeken naar olie en gas. Deze worden daadwerkelijk gevonden. Grootschalige winning van deze grondstoffen op zee is het gevolg: aanvankelijk in de relatief ondiepe zuidelijke Noordzee, maar al snel ook noordelijker in dieper water.
Daarmee komt een nieuwe industrie op in Europa (en ook in Nederland), die meehelpt de voorraden bitumen onder de zeebodem te ontginnen. Deze industrie, offshore genaamd, ontwikkelt nieuwe middelen en technieken om de ontginning technisch en economisch mogelijk te maken. Allereerst echter hebben de kuststaten regelgeving op het gebied van deze “natte mijnbouw” vastgelegd en onderling afspraken gemaakt over de verdeling van de verschillende territoria.
Deze voordracht geeft in vogelvlucht de ontwikkeling weer van de offshore-industrie op de Noordzee. Daarbij is er speciale aandacht voor de Nederlandse bedrijven die hierbij betrokken waren en zijn, en voor de techniek die noodzakelijk werd om de activiteiten veilig en kosteneffectief te kunnen uitvoeren.
10.30 uur Gebouw open: ontvangst met koffie
11.00 uur Voordracht "Nederlandse Noordzee-offshore” door drs. W. Heijveld
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg van de voordracht met een afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst
Spreker(s)
Wouter Heijveld (1962) studeerde scheepswerktuigkunde aan de Hogere Zeevaartschool Utrecht en Cognitieve Kunstmatige Intelligentie en Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is werkzaam bij het Maritiem Museum Rotterdam als conservator moderne scheepvaart. Momenteel bereidt hij een promotie voor aan de Erasmus Universiteit over de geschiedenis van de offshore-industrie gezien vanuit een Nederlands perspectief.
Locatie
Science Centre, Mijnbouwstraat 120,
2628 RX Delft
Organisator
Geschiedenis der Techniek
Histechnica
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij L.A. Hissink via onderstaand e-mailadres.