Omschrijving

Wie vandaag zich een voorstelling zou willen maken over de gevolgen van het uitvallen van alle op elektronica berustende systemen, zou moeten concluderen tot een totale ontwrichting van de samenleving. Toch is dit vakgebied nog maar net één eeuw oud. Het is min of meer usance als geboortejaar van het vakgebied het jaar 1906 te kiezen. Het concept ‘elektron’ deed zijn intrede in de fysica in het laatste decennium van de negentiende eeuw. De eerste essentiële stap op de weg naar het gebruik maken van de eigenschappen van dit kleinste elektrisch geladen deeltje, werd in 1906 gezet met de uitvinding van de zogenaamde vacuümtriode. Werkterrein van de elektronica is de realisatie van systemen voor het manipuleren van informatiedragende signalen in de ruimste zin. De mogelijkheden hiertoe zijn vrijwel onbegrensd, dankzij de bijzondere eigenschappen van het elektron.

De ontwikkeling van het materiële substraat (de maakkunde) bracht een stroom van nieuwe toepassingen op gang. In de eerste decennia was (draadloze) communicatie het voornaamste werkterrein. Later veroverde de elektronica gebieden, die zich vanouds bedienden van mechanische en elektromechanische middelen, zoals de meet- en regeltechniek en de navigatietechniek. Mede geholpen door de toename van de kennis en kunde op het vakgebied in de oorlogsjaren, kwam in de naoorlogse periode een lang gekoesterd idee tot werkelijkheid: publieke televisie.
Eind jaren veertig dreigde de kwetsbaarheid en het matige energetische rendement van de elektronenbuis de almaar toenemende complexiteit van de elektronische systemen een halt toe te roepen. Juist bijtijds kwam er redding, in de vorm van realisatie van de lang gezochte mogelijkheid van het manipuleren van elektronen in de vaste stof: de transistor was geboren.

Al spoedig schoof de complexiteitsgrens een grootteorde op. Een terrein dat hiervan bij uitstek profiteerde was de opkomende computertechniek. De wens tot het implementeren van steeds grotere systemen liep al spoedig op tegen een nieuwe complexiteitsgrens. Maar opnieuw diende zich, juist op tijd, een nieuwe techniek aan in de vorm van de IC- of chiptechniek.
De mogelijkheden tot realisatie van informatieverwerkende systemen zijn welhaast onbegrensd, maar toch stokt de ontwikkeling niet. Gestimuleerd door de expansie van de technologie (de ‘hardware’), ontwikkelt zich al even stormachtig de benodigde programmatuur (de ‘software’). Waar liggen de grenzen, zo die er al zijn?

ROUTEBESCHRIJVING
Vanaf rijksweg A13 Rotterdam of Den Haag, afslag Delft Zuid/TU Delft. TU Delft aanhouden. Einde afslag TU Delft rechtsaf, de Schoemakerstraat op. Vervolgens de eerste afslag linksaf en meteen weer links de brug over. U bevindt zich nu op de parkeerplaats van het afgebrande Bouwkunde (Van den Broekweg). Het Cultuurcentrum ligt aan het einde van deze weg, aan de overkant van de Mekelweg. Vanwege de werkzaamheden aan het nieuw aan te leggen ‘ Mekelpark’ is de Mekelweg afgesloten. Openbaar vervoer via

10.30 uur Ontvangst met koffie
11.00 uur Voordracht door prof.dr.ir. Jan Davidse
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg van de voordracht met een afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst

Locatie

Cultuurcentrum (theaterzaal, 232)

Mekelweg 10, 2628 CD Delft

Organisator

Geschiedenis der Techniek

Histechnica

Routebeschrijving

Aanmelden via

Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden uiterlijk 5 januari a.s. (i.v.m. de catering) via onderstaand e-mailadres.

RenM-Schipholt@planet.nl