Klik hier om de opname terug te kijken.

De besturen van de KIVI afdelingGeschiedenis der Techniek en de vereniging Histechnica zijn verheugd u uit te nodigen tot het bijwonen van een voordracht te houden door prof. dr. D. van Delft met de titel:

Splijtstof: Urenco-centrifuges en de Pakistaanse bom

 

Programma                                                                                           

10.30 uur:  Inloop met koffie en thee                                             

11:00 uur:  Welkom en introductie                                               

11.05 uur:  Voordracht door prof. dr. Dirk van Delft

11:50 uur:  Pauze

12:15 uur:  Vervolg van voordracht en afsluitende discussie          

12:45 uur:  Einde bijeenkomst

 

Voor het bijwonen van deze voordracht dient u zich aan te melden:

  • Leden van KIVI dienen zich aan te melden via de KIVI website
  • Leden van Histechnica dienen zich aan te melden via de secretaris hotzeboonstra@gmail.com
  • Ook belangstellenden die niet lid zijn kunnen zich via bovenstaande wegen aanmelden. Er zijn dan kosten aan verbonden van € 5,00.

De voordracht zal live uitgezonden worden en is te volgen via onderstaande link (ook naderhand terug te kijken):

https://www.youtube.com/watch?v=58zEmiR72UQ

Samenvatting van de voordracht

In 1975 keerde de Pakistaanse metallurg Abdul Khan, opgeleid in Delft, terug naar zijn vaderland. Dankzij contacten met Urenco in Almelo had hij geheime ultracentrifuge-technologie kunnen stelen die hem in staat stelde in Kahuta hoogverrijkt uranium te produceren. Niet alleen bezorgde Khan Pakistan een atoombom, ook verkocht hij zijn kennis aan ‘schurkenstaten’ Noord-Korea, Iran en Libië. Intussen streed in Nederland klokkenluider Frits Veerman tevergeefs voor eerherstel. Hij had indertijd de spionage van Abdul gemeld maar werd weggehoond, ontslagen en dwarsgezeten door zijn werkgever en de BVD. ‘Als Iran een bom op Israël gooit’, zei Veerman, ‘staat daarop geschreven: “Made in Holland”.’ 

Abdul Khan tijdens een excursie met Delftse studenten

Informatie over de spreker

Dirk van Delft (1951) studeerde natuurkunde in Leiden. Hij stond voor de klas, was chef wetenschap bij NRC Handelsblad en directeur van Rijksmuseum Boerhaave. Aan de Universiteit Leiden is hij emeritus-hoogleraar ‘Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen’. Sinds zijn pensionering in 2018 is hij gastmedewerker van het Instituut Lorentz. In 2015 promoveerde hij op Heike Kamerlingh Onnes. Een biografie. Met Ton van Helvoort schreef hij Beelden zonder weerga: de elektronenmicroscoop van Ernst Ruska tot Ben Feringa (2018) en met Frits Berends de biografie Lorentz: gevierd fysicus, geboren verzoener (2019). Biografieën van astrofysicus Henk van de Hulst (2020) en Antoni van Leeuwenhoek (2022) volgden. In 2021 publiceerde hij Splijtstof: hoe klokkenluider Frits Veerman atoomspion Abdul Khan ontmaskerde en de Pakistaanse bom er toch kwam. 

Komende activiteiten in het Science Center Delft

  • Zaterdag 26 november 2022 om 11:00 uur voordracht van prof. dr. E. Homburg “Een eeuw chemische technologie”
  • Zaterdag 17 december 2022 om 11:00 uur voordracht van prof. dr. Ir. H.J. Sips “De grote versnelling”

Daarnaast bent u van harte welkom om op zaterdag 8 oktober aanwezig te zijn bij de uitreiking van de Willem Wolff prijs 2022. Deze is toegekend aan het  Weverijmuseum in Geldrop. Naast de uitreiking zelf is er een begeleide rondleiding door het museum en een lezing over de Geldropse/regionale textielnijverheid. Een convocatie met alle details volgt later maar u kunt de datum alvast vastleggen.

Ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan van het KIVI heeft de afdeling Geschiedenis der Techniek een boek uitgebracht met daarin aandacht voor de drie oprichters van het KIVI in de tijd waarin zij leefden. Het boek is tijdens de voordracht gratis te verkrijgen voor leden van Histechnica en de KIVI afdeling Geschiedenis der Techniek.