Stoom in actie
Omschrijving
Bijna uitgestorven....
De Stoomlocomotief: alleen in reservaten, zoals museumlijnen, is zij nog in levenden lijve te zien. In de betere reservaten wordt ook haar biotoop gekoesterd: de ronde loods, de draaischijf, de waterkolom. Wereldwijd zijn er tussen 1804 en 1988 zo'n 600.000 stoomlocs gebouwd, de eerste in Engeland en de laatste in China.
Nu is de stoomloc uitgestorven, afgezien van een enkele smalspoorlijn in China en hier en daar een suikerfabriek in Indonesië. De stoomlocomotief is ouderwets en vies - maar het is niet eerlijk een machine waarvan de ontwikkeling is gestopt in de jaren dertig van de vorige eeuw te beoordelen met de techniek van nu. Pogingen om het ijzeren paard nieuw leven in te blazen willen niet goed van de grond komen - wellicht spelen gevestigde belangen hierbij een grotere rol dan overwegingen van technische aard.
Hoe de stoomloc er in het echt uitzag laat de heer Pruissen zien in enkele door hem opgenomen films. Tussendoor en tijdens de films vertelt hij over de ontwikkeling van de locomotief, een ontwikkeling die begon vanuit het gevoel en waarbij de wetenschap pas later een rol ging spelen. De films zijn opgenomen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, voornamelijk in landen acher het IJzeren Gordijn. Omdat aan de stoomloc een groot strategisch belang werd toegedicht gebeurde het nogal eens dat de filmer op het politiebureau belandde. In de DDR werd hij met de Stasi (de geheime dienst) geconfronteerd. Ook daarover zal de heer Pruissen tussendoor vertellen, en zijn Stasi-dossier kunt u inzien.
10.30 uur Ontvangst met koffie
11.00 uur Voordracht door de heer A.J.W. Pruissen
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg van de voordracht met een afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst
Spreker(s)
Ton Pruissen is oud-secretaris van Histechnica.
Locatie
Science Centre, Mijnbouwstraat 120, Delft
Organisator
Geschiedenis der Techniek
Histechnica
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij L.A. Hissink via onderstaand e-mailadres.