Tijddistributie + rol elektrisch uurwerk
Omschrijving
Tijddistributie en de rol daarin van het elektrisch uurwerk
In de loop van de 19e eeuw nam de behoefte aan unificatie van tijd toe door o.a. het zich ontwikkelen van telegrafie en spoorwegen. Met het ontstaan van bruikbare elektriciteit en de uitvinding van de elektromagneet kwam het elektrisch uurwerk tot stand en werd tijddistributie op grote schaal mogelijk. Tevens bleek men in de 20ste eeuw in staat, ook dankzij elektriciteit, de precisie van klokken tot onvoorstelbare hoogte op te voeren. Genoemd dienen te worden de klok van Shortt-Synchronome, de uitvinding van de kwartsklok door Marrison en de atoomklok. De huidige precisie-tijd is bovendien nu voor iedereen vrijwel gratis beschikbaar.
10.30 uur Ontvangst met koffie
11.00 uur Voordracht door drs. J.J.H. Vrolijk
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg van de voordracht met een afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst
REUNIE CORNWALL-REIS
Aansluitend aan de voordracht, zal de reünie voor de deelnemers aan de reis naar Cornwall (mei jl.) plaatshebben.
Vanwege de goede ervaring vorig jaar met de Tapaslunch is weer het Spaans-Portugese restaurant Casa del Sol, Dasstraat 24, 2623 CC Delft (Tanthof Oost) exclusief voor ons gereserveerd. Aanvang 13.30, einde 15.30/16.00 uur.
Voor deelnemers aan de reis zijn de kosten van de lunch in de (reeds betaalde) reissom inbegrepen. Voor anderen, zoals partners die zich graag bij ons wensen te voegen, bedragen de kosten € 30,- (incl drankje en koffie).
Voor iedereen die mee wil lunchen (dus ook Cornwall-gangers): gaarne aanmelding, liefst per e-mail, bij: Ton Boele, tboele@box.nl, 010-4518280 / 06-51 62 54 96.
Spreker(s)
Hans Vrolijk (1949) behaalde zijn gymnasium bèta-diploma op het Stanislascollege in Delft waarna hij in Rotterdam geneeskunde studeerde. Na zijn militaire dienstplicht te hebben vervuld vestigde hij zich in 1978 als huisarts in Rotterdam West in een veelkleurige praktijk. Daarnaast had hij zitting in het bestuur van Kruisvereniging, Plaatselijke Huisartsen Vereniging en Riagg. In 2010 ging hij met pensioen.
Sedert medio jaren 90 houdt hij zich bezig met het verzamelen, repareren en bestuderen van elektrische uurwerken. Van zijn hand verschenen over de geschiedenis van deze klokken en hun makers diverse artikelen. Een selectie uit zijn verzameling is te vinden via onderstaande link.
Locatie
Science Centre, Mijnbouwstraat 120,
2628 RX Delft
Organisator
Geschiedenis der Techniek
Histechnica
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij L.A. Hissink via onderstaand e-mailadres.