Van Ruhmkorff tot Large Hadron Collier
Omschrijving
Velen van U zijn via de media op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen bij de Large Hadron Collider (LHC) in Genève. Niet alleen ontwikkelingen maar ook verwikkelingen! De verwikkelingen begonnen met de vraag waarom de belastingbetaler (voor iedere Nederlander twee Euro per jaar) moet meewerken aan zijn eigen ondergang vanwege de creatie van een zwart gat. De vraag is zelfs voor de rechter geweest. Zelden heeft een jurist zich moeten verdiepen in dergelijke materie.
En, on top of that, een week na het opstarten van de LHC in 2008 bracht een gebrekkige las tusen twee magneten de machine op de knieën. Dat euvel is na een jaar verholpen en de machine functioneert nu geheel naar de verwachtingen.
Voor Histechnica is het misschien interessant om zich te verdiepen in de historie van deze gigant. En deze historie gaat terug tot het midden van de 19de eeuw, Ruhmkorff met zijn inductor. Via een aantal vindingrijke (en niet minder kleurrijke) onderzoekers komen we in het moderne tijdperk van cyclotron, cosmotron en storage rings.
Hand in hand met deze technische ontwikkelingen maakt ook de theorie achter de verschijnselen grote sprongen: Einstein met zijn E = mc², en de geboorte van de quantummechanica, een dierentuin vol elementaire deeltjes, waarvan het Higgs boson het meest in de publiciteit valt. En dan de verassende
wending van de jaren tachtig: het doorbreken van het besef dat de wetmatigheden die deze versnellers tussen de bouwstenen van de materie vaststellen een bepalende rol speelt bij de ontwikkeling van het heelal net na de Big Bang. Een "marriage de raison" tussen het kleine en het grote.
Afgezien van het puur wetenschappelijke belang zijn er tal van technische toepassingen, in het bijzonder in de medische wereld.
10.30 uur Ontvangst met koffie/thee
11.00 uur Voordracht door drs. C.P. Korthals Altes
11.45 uur Pauze
12.15 uur Vervolg van de voordracht met een afsluitende discussie
12.45 uur Einde bijeenkomst
Spreker(s)
Chris P. Korthals Altes: promotie (UvA 1969), Theoretische Natuurkunde. Na enkele postdocs Directeur de Recherche bij het Centre National de Recherche Scientifique (CNRS) te Marseille. Diverse sabbaticals (CERN, Brookhaven). Nu bij het Nationaal Instituut voor Kern- en Hoge Energie Fysica (NIKHEF) te Amsterdam.
Dr. Korthals Altes is geïnteresseerd in de fysica van de elementaire deeltjes net na de Big Bang.
Locatie
Science Centre, Mijnbouwstraat 120, Delft
Organisator
Geschiedenis der Techniek
Histechnica
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij L.A. Hissink via onderstaand e-mailadres.