Het bestuur is verheugd dat te kunnen aankondigen.
Maar zoals bekend heeft ieder voordeel zijn nadelen. Die van ons zijn:
- Het Science Centre is om diverse redenen niet meer beschikbaar.
- De alternatieve mogelijkheden zijn niet of slechts tegen hoge kosten op zaterdag beschikbaar.
- Het maximaal aantal toehoorders dat geheel 'coronaproof' in de zalen aanwezig mag zijn is 30.
Voorlopig heeft GDT in overleg met Histechnica besloten om als proef op dinsdagmiddag 22 december een voordracht in de grote zaal van het KIVI gebouw te organiseren. Daarvoor zult u binnenkort een uitnodiging ontvangen.Â
U kunt dan kiezen tussen fysiek in de zaal aanwezig zijn of op afstand meedoen via een videoverbinding. Ook in het laatste geval zal er een mogelijkheid zijn om vragen te stellen. Als er meer leden de voorkeur geven aan een plek in de KIVI zaal dan er plaats is zal er worden geloot.
De voordracht wordt gehouden door Frank van den Berg, voorzitter van KIVI GDT, en heeft als onderwerp 'Lorenz, Lely, Thijsse en de afsluitdijk'. Onder dit bericht is er alvast een korte inhoud van zijn voordracht.
Het is een eerste proef en we kunnen niet garanderen dat alles vlekkeloos verloopt, wij hopen dat u hiervoor begrip heeft. Als de proef slaagt kunnen we op deze wijze in januari onze reguliere activiteiten hervatten. Dit alles uiteraard onder het voorbehoud dat er geen verscherping van de corona maatregelen zal zijn.
Voordracht: Lorentz, Lely, Thijsse en de Afsluitdijk op 22 december in de middag in de grote zaal van het KIVI gebouw.Â
Ruim 40 jaar heeft het geduurd om de plannen voor de Afsluitdijk te realiseren, namelijk van 1891 tot 1932. Dr. Ir Cornelis Lely was de inspirator, na vele voorafgaande plannen. Er was veel verzet tegen. Na de “kleine” watersnood van 1916 kwam er schot in de zaak door het werk van een Staatscommissie (1918 – 1926) onder leiding van de Nobelprijswinnaar Prof. Dr. Hendrik Lorentz, toen de wetenschappelijke “curator” van de Teylers Stichting. Zijn rechterhand daarbij was de Bloemendaler (later Prof. Dr.) Ir Jo Thijsse (zoon van de bioloog Dr. Jac P. Thijsse). Lorentz en Thijsse ontwikkelen een complex wiskundig model van de stromingsprofielen in de Waddenzee. Het gevolg hiervan is dat de loop van de Afsluitdijk werd aangepast. Thijsse wordt later de oprichter van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. Frank van den Berg vertelt over al deze plannen en de bijzondere levens van de betrokken hoofdpersonen. Hij is niet alleen voorzitter van de afdeling GDT maar o.a. ook rondleider bij Teylers Museum in Haarlem.