Energy Hubs als bijdrage aan de energietransitie
Met veel overtuiging zet de NAM in op de vorming van Energy Hubs. Dit zijn bestaande locaties op land die geschiktgemaakt worden om er in de toekomst duurzame energie te produceren. Een voorbeeld daarvan is GZI Next in Emmen. Samenwerken, her-gebruik en integratie zijn daarbij de sleutelwoorden.
Oude NAM gaslocaties bieden ook de kans om nieuwe energievormen te ontwikkelen: de locaties beschikken ook over aansluitingen op de landelijke infrastructuur en beschikken over goede faciliteiten. Een voorbeeld hiervan is de locatie in Emmen waar voorheen de gaszuiverinstallatie (GZI) stond. In een breed consortium zijn we deze locatie nu aan het ontwikkelen tot een energiehub, waar verschillende vormen van duurzame energie zoals groengas, waterstof en zonne-energie samen komen.
Met hun ervaring, kennis en kunde en de bestaande infrastructuur speelt de NAM een rol in de energietransitie. Dit gaat hand-in-hand met gasproductie en vraagt in iedere regio om een eigen aanpak en uitdaging die zij samen met de omgeving aangaan.
Spreker: Rene Jansen – General Manager Decom & Energy hubs
Na zijn studie Mijnbouwkunde en Petroleumwinning aan de TUDelft, kon Rene in 2000 direct bij Schlumberger aan het werk. In 2007 kwam hij bij Shell.
Na zeventien jaar werken in het buitenland ging de familie terug naar Nederland. Sinds 2017 werkt Rene bij NAM in Assen en sinds 1 januari 2020 als General Manager D&R and Energy hubs.