In samenwerking met de KNVI, worden onze KIVI-leden uitgenodigd voor dit online event. Registratie vindt centraal plaats via de KNVI-website https://www.knvi.nl/agenda/aanmelden/5ffd723febd49d03575d6e80 (uiterlijk 1 februari). Gebruik daar de knop “Aanmelden” en volg dan “Aanmelden zonder account”. Je ontvangt een registratiebevestiging per email. Kortdaags voor het plaatsvinden van het event zul je een email ontvangen met de login/deelname details. Deelname is kostenloos.

In 2019 wordt de Universiteit Maastricht gevraagd om 197.000 euro in Bitcoin over te maken naar aanleiding van een ransomware-aanval. Universiteit Maastricht was niet het enige doelwit, of slachtoffer, van ransomware-aanvallen. Zo werd ook recent het Hof van Twente gevraagd om 750.000 euro aan Bitcoin over te maken. Michiel Borgers is en was CIO van Universiteit Maastricht ten tijde van de ransomware=aanval en kan vanuit zijn ervaring vertellen wat er gebeurd is. Niet alleen financiële instellingen liggen onder vuur, maar de volledige BV Nederland wordt bedreigd door cyberaanvallen. Samen met onze sprekers Michiel Borgers (CIO Universiteit Maastricht) en Maarten Souw (Security Officer AFM) kijken we naar het gevaar van deze aanvallen en hoe u hier zich op kunt voorbereiden.

Dit event wordt samen georganiseerd door ISACA NL en de KNVI. De PE punten worden door de KNVI toegekend en ook door ISACA erkend.

In gesprek met Michiel Borgers
Michiel is CIO bij Universiteit Maastricht en was ook bestuurder ten tijde van de aanval. Op 23 december 2019 werd de data van verschillende systemen van de universiteit gegijzeld door hackers en uiteindelijk werd er 197.000 euro losgeld betaald. Hoewel de Universiteit inderdaad vatbaar was voor deze hack heeft het Ministerie van Onderwijs beoordeeld dat er een goede respons geweest is op de aanval. Michiel vertelt graag wat hij geleerd heeft van deze aanval en hoe de universiteit zich nu beter heeft voorbereid. Michiel neemt ons graag mee in de gebeurtenissen voor en tijdens de hack. Hoe is de universiteit tot de conclusie gekomen twee ton te betalen? En welke technische en culturele veranderingen hebben er plaats gevonden?

In gesprek met Maarten Souw
Maarten is Security Officer bij AFM. Hij kan -zoals hij zelf met een knipoog zegt- geen al te grote geheimen delen en spreekt ook uit persoonlijke titel. Wel kan hij de uitdagingen van de CIO vanuit diverse prikkelende invalshoeken toelichten. Met zijn ruime ervaring binnen security schetst hij een duidelijk beeld van de verschillende bedreigingen die er zijn. Ook heeft hij duidelijk advies om de informatiebeveiliging te verbeteren voor alle bedrijven zowel privaat als publiek. Tot slot vertelt Maarten vanuit zijn ervaring hoe eisen vanuit security perspectief gebruikt kunnen worden om positieve business impact te maken. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het opschonen van legacy.

Michiel en Maarten beantwoorden uw vragen
In het laatste deel van de sessie gaan Maarten en Michiel samen jullie vragen beantwoorden. Zo kunnen jullie vragen vanuit twee ogenschijnlijke perspectieven beantwoord worden. Zowel operationeel als security gedreven. Daarom vragen wij aan jullie alvast ofdat jullie interessante vragen willen bedenken.

Praktische zaken:
Het event wordt gehost vanuit MOS-Studios. Dat betekent dat we naast een van onze sprekers ook een voorzitter/presentator hebben die vragen van de deelnemers zal voorleggen. Interactie staat bij dit event hoog in het vaandel. Aan het event is 1 PE punt toegekend.

Programma:
Inloop: 15:45 - 16:00
Introductie: 16:00 - 16:05
In gesprek met Michiel: 16:05 - 16:30
In gesprek met Maarten: 16:30 - 16:55
Michiel en Maarten beantwoorden uw vragen: 16:55 - 17:25
Afsluiting: 17:25 - 17:30