Afgelopen maandag 26 oktober vond met o.a. met steun van KIVI de Vuurwerkhackathon van de politie plaats. Was de hackathon oorspronkelijk gepland in ons prachtige KIVI-gebouw, nu dwong corona naar online samenwerken. Helaas mogen we niet alle onverwachte en slimme uitkomsten van de hackathon met een breed publiek delen. De politie is blij met de motivatie die de hackathon alle illegaal vuurwerkspeurders heeft gebracht. Hieronder het verslag van de politie.
Misschien heb je de eerste cobra’s al weer gehoord. Of de eerste overlastmeldingen ontvangen. Of zelfs de eerste vondst gedaan. Het kan voor niemand een verrassing zijn: het vuurwerkseizoen komt er aan. Om de illegale handel dit jaar een stap voor te zijn organiseerde team Milieu van de DLIO (Landelijke Eenheid) samen met BlueM een vuurwerkhackathon. In gemengde teams gingen OSINT- collega’s uit het hele land samen met specialisten uit de publieke en private sector op jacht naar illegale vuurwerkhandel op internet.
Naast OSINT-deskundigen en cybervrijwilligers uit verschillende politie eenheden deed een aantal bedrijven mee, waaronder Shell, KPN, Defensie, Ernst&Young, Chapter 8 en Zerocopter. Ook Belgische cyberdocenten, studenten van de Hogeschool Leiden, de Politie Academie en het OM schoven aan. Een bont gezelschap dus, waarbij netwerken en het uitwisselen van kennis en tools zeker een belangrijke winst van de dag waren.
Peptalk
Salim Hadri, co-founder Milvum en voorzitter afdeling informatica van het KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs) trapte af. In een wervelende peptalk "How to win a Hackathon' nam deze achtvoudige Hackathon-winnaar de deelnemers mee in de do’s en don’ts bij een Hackathon. Z’n geheim? ‘Teamwork: ken je rol, en gebruik elkaars kracht. Wees origineel. Probeer -door te luisteren en te ontdekken- het probleem echt te doorgronden. En houd je doelen realistisch. Heel veel succes en plezier vandaag’.
Enorme klapper
‘Met een 11,5 uur durende teams-sessie hebben we sowieso een record gevestigd’, geeft Niels Kool, een van de BlueM organisatoren van de hackathon aan. Maar het knallende succes zit ‘m niet alleen in de energie, maar vooral ook in de opbrengst’. ‘Een enorme klapper - zoals bij de vorige hackathon, waar alle deelnemers live de aanhouding van een verdachte konden volgen- hadden we hier niet’, gaat Niels verder. ‘Dat had ook met het onderwerp te maken. Vorige keer draaide het om FAST NL. Toen was de vraag, even heel simpel gesteld: we zoeken Henkie, waar is Henkie? Nu ging het meer om fenomenen en patronen. Verbazingwekkend hoeveel concrete aanwijzingen en inzichten daar toch uit voort zijn gekomen’.
Zo dachten we dat Darkweb een plek zou zijn waar het allemaal gebeurde. Maar al snel bleek dat er veel waardevolle verwijzingen naar Insta-, Telegram- en Snapchat –accounts waren En TikTok, terwijl we aanvankelijk dachten daar vooral kleine meisjes met gekke dansjes actief waren.
Inzoomen
Ook bleek het de moeite waard om in te zoomen op op- en overslagplaatsen die in principe legaal zijn, maar bij nader inzien soms worden gebruikt door illegale vuurwerkaanbieders, meestal buiten medeweten van de legale eigenaar. Misschien zijn de containers bij het op- of overslagbedrijfje in jouw werkgebied wel minder onschuldig dan ze lijken. Of vindt levendige handel plaats in de garagebox om de hoek'..
Gevaarzetting
René Paaij van de Landelijke Eenheid, als themahouder Vuurwerk de initiatiefnemer van deze hackathon, vult Niels aan: ’Qua gevaarzetting denk ik dat de meeste collega’s deze signalen wel herkennen: Er is een sterke toename in letsel en steeds vaker wordt vuurwerk gebruikt als wapen tegen hulpverleners. Met name het professionele vuurwerk wordt steeds zwaarder en heeft de kracht van een explosief. Onderdelen (zoals kruit) van vuurwerk worden ook gebruikt t.b.v. andere criminaliteit (plofkraken, aanslagen, e.d. )
Voldoende redenen om illegaal vuurwerk hard aan te pakken, lijkt me zo.’
Korte klap
Het mooie van de Hackathon is dat de dag een aantal tools, tips &trucs heeft opgeleverd, waarmee we als politie straks een korte klap maken in de aanpak van (illegaal) vuurwerk.
Schat aan informatie
‘Gedurende de dag is een schat aan data, aanwijzingen en informatie verzameld die ons team verder gaat uitpluizen. Mogelijk komen we dus met nog meer tips en trucs via intranet bij je terug’, sluit René af. Niels voegt daar nog aan toe: ‘Ben je enthousiast en wil je zelf ook een hackathon organiseren, aarzel dan niet om contact op te nemen met BlueM’.
Tekst: Marlous van Eijsden