Body Building
Omschrijving
S.V.Paradoks, de studievereniging van Technische Geneeskunde en Biomedische Technologie, organiseert ieder jaar een symposium waar een aantal actuele onderwerpen op het raakvlak van geneeskunde en techniek worden belicht.
Ook dit jaar is een enthousiaste commissie van zes studenten gevormd, die de gehele organisatie op zich nemen, om op 11 mei 2011 een geslaagd en goed verlopend symposium neer te zetten.
Het thema van dit jaar is: Body Building – new technologies for human improvement.
Ongeveer honderd jaar geleden werd Willem Kollf geboren. Hij stond aan de basis van een uitvinding die erg veel heeft betekend voor de ontwikkeling van kunstorganen. Professor Kolff (overleden in 2009) vond in 1943 de kunstnier uit, de voorloper van het huidige dialyseapparaat. Hoewel hij vooral voortleeft als de uitvinder van de kunstnier, werkte hij zijn hele leven aan allerlei andere kunstmatige organen. Zo ontwikkelde hij in 1957 tevens het eerste kunsthart ter wereld.
Deze stap in de richting van de kunstorganen werd een inspiratiebron voor velen. Mensverbeterende technieken zijn volop in ontwikkeling, er zal zelfs een 3D-organenprinter op de markt gaan verschijnen. Als variant van de kunstnier van Kolff is recent een draagbare kunstnier ontwikkeld, waarbij dialyse wordt uitgevoerd met behulp van nanodeeltjes. Deze en nog vele andere ontwikkelingen in de richting van kunstorganen zijn typische voorbeelden in het interessegebied van de Technische Geneeskundige en Biomedische Ingenieur. De Biomedische Ingenieur tracht medische problemen op te lossen met technische oplossingen. De Technische Geneeskundige zal de technieken in een klinische setting toepassen; hij zal dichter bij de patiënt staan.
Dagvoorzitter van dit symposium is Prof. Dr. Clemens van Blitterswijk, directeur van MIRA, het instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde.
De rode draad van het symposium zal het kunstorgaan zijn. De dag zal echter worden opgedeeld in twee categorieën, namelijk ‘het verbeteren van de zieke mens’ en ‘het verbeteren van de gezonde mens’.
Het eerste gedeelte zal dus vooral gaan over de klinische kennis van wat betreft kunstorganen. Dhr. Herman Broers, medeoprichter en directeur van de Willem Kolff Stichting zal beginnen met een korte introductie over het leven van Professor Kolff.
Daarna zal ir. Frank Simonis, oprichter en ontwikkelaar van Nanodialysis B.V. spreken over de ontwikkeling van de draagbare kunstnier, met toekomstplannen gericht op een implanteerbare versie.
Prof. Dr. Ing. Ulrich Steinseifer van het Helmholtz Instituut in Aachen houdt zich bezig met de ontwikkeling van het kunsthart en zal hierover komen vertellen.
Ook zal celbioloog Dr. Sue Gibbs spreken over het kweken van huid voor wondheling en komt Dr. Eelco de Koning (internist/endocrinoloog) verhalen over de mogelijkheden voor transplantatie van eilandjes van Langerhans in de alvleesklier.
De tweede categorie zal gaan over technologische ontwikkelingen om de gezonde mens te verbeteren. Prof. Dr. Ing. Anton Nijholt zal komen spreken over zijn onderzoeken naar niet-medische brain-computer-interfaces en er zal iemand komen vertellen over prestatieverbeterende technieken in de sportwereld. Ten slotte zal hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek
Locatie
De Horst, zaal C101
Organisator
Medische Technologie
S.V. Paradoks
Naam en contactgegevens voor informatie
Symposiumcommissie Paradoks
symposium2011@paradoks.utwente.nl
Aanmelden via
www.bodybuildingsymposium.nl
symposium2011@paradoks.utwente.nl