Omschrijving

Bezoek aan bierbrouwerij Heineken in Den Bosch:
Bier als volksvoedsel, als dorstlesser, genotsmiddel en als verslavende drank: hoe duurzaam is bier?

In de eerste helft van de 19e eeuw werd bier in brede lagen van de bevolking een luxe artikel. In de arbeidersgezinnen werd bier niet of nauwelijks gedronken, jenever des te meer. In de jaren 1840 tot 1850 kreeg het jeneververbruik een onrustbarende omvang en werd gezien als de oorzaak van sociale misère, gebrek aan werklust, armoede en daarmee ondervoeding.
Het jenever- en brandewijnalcoholisme zou de hoofdoorzaak van de teruggang van de internationale positie van Nederland zijn. Hoe moest het hoofd geboden worden aan deze verloedering?
In de jaren 50 van de 19e eeuw werd in de Kamer gesteld: “Ons land zou krachtiger en gelukkiger zijn, indien het gebruik van jenever door dat van bier verdrongen en dat laatste in geheel het Rijk wederom de algemene volksdrank wierd”.
“In de armste provincies, Noord-Brabant en Limburg, is bier toch ontegenzeglijk eene eerste levensbehoefte, een voedingsmiddel. Het treedt tot op zekere hoogte in plaats van brood, aardappelen en vleesch, en kan als aftreksel van graan tegenover vleeschnat worden gesteld”.
Tot zover enkele aanhalingen en samenvattingen uit deel I (blz. 172/173) van De Geschiedenis van de Techniek in Nederland.

Hoe is het nu, 150 jaren later, gesteld met de plaats en rol van bier in de maatschappij?
Is het brouwen en verkopen van bier maatschappelijk verantwoord en welk duurzaamheidsprofiel hangt hieraan?.
De mensen van Heineken willen hun visie graag met ons delen en hierover met ons van gedachten wisselen. Ook willen ze ons uitleggen en laten zien wat er bij komt kijken voordat een glaasje bier op tafel staat.

In de presentatie en tijdens het bezoek aan de brouwerij komen aan de orde:
• Het hedendaagse productieproces van bier, gegarneerd met een stukje verleden en een doorkijk naar de toekomst.
• Bier als dorstlesser, voedsel, sfeerschepper en genotsmiddel. Welke rol speelt de bierproducent bij het beperken van drankmisbruik en alcoholisme.
• Voedselveiligheid van de hele keten, vanaf grondstoffen totdat het bier op tafel staat. De monitoring van voedselveiligheid.
• De milieubelasting, inclusief het energie- en waterverbruik, van de productie- en logistieke processen.
• Visie, beleid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

De middag is als volgt ingedeeld:

13.30 uur Ontvangst
14.00-15.15 Presentatie door de heer Kempers, Manager Sustainable Development
15.15-16.45 Gereed maken voor fabrieksbezoek en rondleiding in groepen
16.45-17.00 Nabespreking
17.00 Einde bezoek en vertrek

Locatie

Ontvangstcentrum Heineken

Docterskampstraat 7, 5222 AM Den Bosch

Organisator

Nederlandse Procestechnologen

Duurzame Technologie

Naam en contactgegevens voor informatie

André Dijkmans

dijk9087@planet.nl

Heineken