Maintenance Economie Design
Omschrijving
De economische impact van ontwerp en maintenance
Equipment en installaties hebben grofweg vier fasen in hun bestaan: ze worden ontworpen (1), gebouwd (2), geopereerd en onderhouden (3) en uit gefaseerd (4). In de ontwerp- en bouwfase zijn over het algemeen het budget, de specificaties en de oplevertermijn leidend. Dat komt erop neer dat de installatie zo goedkoop en snel mogelijk conform de specificaties opgeleverd wordt.
Als de installatie eenmaal is opgeleverd, wordt verwacht dat de operators/bedieners/gebruikers deze optimaal gebruiken. Van het maintenance personeel wordt verwacht dat het systeem optimaal inzetbaar blijft. Vaak blijkt het onderhoud uiteindelijk een grote kostenpost te zijn, die ook nog eens ernstige verstoringen in de beschikbaarheid van het equipment veroorzaakt. Er is in de ontwerp- en bouwfase onvoldoende rekening gehouden met de gebruiksfase: hoe kan onderhoud voorkomen worden en/of hoe kan onderhoud eenvoudig en efficiënt worden.
Er is hier sprake van een optimalisatie van een subsysteem (ontwerp en bouw), wat leidt tot een sub optimalisatie van het gehele systeem (ontwerp, bouw en operatie en onderhoud). Dit brengt met zich mee dat de Total Cost of Ownership (TCO) hoger dan nodig is.
KIVI, Profion en DI-WCM organiseren een lezingenprogramma rond het thema “Onderhoudsvriendelijk ontwerpen”.
Tijdens dit lezingenprogramma gaan we de verschillende aspecten van ontwerp, bouw, onderhoud en uitfasering belichten. We gaan verkennen of er een brug geslagen kan worden tussen deze verschillende fasen.
Daarvoor hebben we uitgenodigd:
• Ir. Robert Barnhoorn, directeur van Spark design & innovation. Spark is een van de grootste ontwerpburo's van Nederland en staat bekend om zijn innovatieve producten. Tijdens het ontwikkelproces werkt Spark nauw samen met klanten, producenten en kennisnetwerken. Er wordt onder meer veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid in alle gebruiksfasen van een product. Dankzij hun kennis van vorm, gebruik, technologie en business weet Spark in korte tijd vernieuwende producten te creëren die merken versterken, voorsprong in de markt geven en commercieel succesvol zijn.
• Prof. Dr. Hugo B. Roos. Hugo Roos (co-auteur van het boek: Principes van onderhoudsmanagement), heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de economische gevolgen van onderhoud aan installaties. Adequaat onderhoud reduceert de TCO aanzienlijk.
• Ir. Bernard Verdoes, co-auteur van het boek: Principes van onderhoudsmanagement. Bernard brengt het gehele onderhoudsproces op een abstracter niveau, waardoor optimalisaties eerder en beter te onderkennen zijn.
De lezing is bedoeld voor allen, die zoeken naar mogelijkheden om door een betere samenwerking tussen de verschillende actoren in de verschillende levensfasen van een asset de TCO van een installatie of stuk equipment te reduceren.
15.30-16.00 uur: ontvangst
16.00-16.30 uur: presentatie Hugo Roos: “Economische impact van adequaat
onderhoud”
16.30-17.00 uur: presentatie Bernard Verdoes: “Principes van onderhoudsmanagement”
17.00-17.15 uur: pauze
17.15-18.00 uur: presentatie Robert Barnhoorn: “Innovatief ontwerpen en de consequenties”
18.00-19.00 uur: netwerkborrel
Locatie
Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag
Organisator
Nederlandse Procestechnologen
Maintenance
Naam en contactgegevens voor informatie
Arie Quik