Suikerunie Dinteloord
Omschrijving
In het kader van de Geschiedenis van de Procestechnologie willen wij u graag uitnodigen voor een excursie naar Suikerunie te Dinteloord op vrijdag 26 november a.s. om 10.30 uur.
Deze excursie wordt georganiseerd als samenwerking van de Nederlandse Procestechnologen met de Chemie Historische Groep van de KNCV en de Sectie Historiek van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging en zal in het teken staan van het 150-jarig bestaan van de bietsuikerindustrie in Nederland
Suikerunie is een onderdeel van Royal Cosun, de internationale producent van voedingsmiddelen en ingrediënten. Mede onder invloed van het Europees beleid heeft deze de bietsuikerproductie heden ten dage geconcentreerd in twee moderne en efficiënte fabrieken in respectievelijk Hoogkerk (Groningen) en Dinteloord (West-Brabant).
De eerste beetwortelsuikerfabriek in Nederland werd in 1858 gesticht in Zevenbergen. Tot 1873 kwamen er in West–Brabant nog 22 bij. Deze z.g. “Suikerhoek” vormde lange tijd het centrum van de Nederlandse suikerindustrie. In 1908 werd hier ook de eerste coöperatieve suikerfabriek Dinteloord opgestart.
De bietsuikerindustrie kenmerkt zich door een voortdurende rationalisering, modernisering, schaalvergroting en organisatorische- en bestuurlijke aanpassingen.
Tijdens de campagne, van september tot december/januari wordt ca. 21.000 ton bieten per dag (800 vrachtwagenladingen) aangevoerd. Tijdens het bedrijfsbezoek zien wij hoe de bieten in een volcontinu proces van opslaan, reinigen en versnijden worden verwerkt. In een continu tegenstroom extractieproces wordt de suiker uit de snijdsels in water opgelost. De overblijvende pulp wordt gedroogd en als veevoeder verkocht. De suikeroplossing wordt daarna in meerdere stappen (ruwsap – dunsap – diksap) geconcentreerd, tot het suikergehalte van 15 % naar 70 % is opgevoerd. In grote vacuüm kookpannen wordt vervolgens het sap ingedikt, waarna onder toevoeging van fijne suikerkristallen een kristalbrij met veel kristallen en weinig sap ontstaat. Na afkoeling gaat de dikvloeibare massa van kristallen en stroop naar een filtrerende centrifuge, waar de suiker van de stroop wordt gescheiden. Deze bewerking wordt verschillende malen herhaald om een zo hoog mogelijk suikerrendement te verkrijgen.
De suiker wordt in silo’s opgeslagen en van daaruit gedistribueerd. De resterende stroop, melasse, is grondstof voor de fabricage van alcohol.
De organisatie vereist een gemotiveerde en soepele inzet van alle medewerkers. Na de campagne is men druk bezig met opruimen, schoonmaken, reparatie, onderhoud en nieuwbouw.
Al jaren wordt er gesproken over een Agro-Food Centre rond de suikerfabriek, waar de restwarmte en bijproducten nuttig kunnen worden gebruikt. Dit AFC zal nu binnen niet al te lange tijd worden gerealiseerd.
10.30 - 11.00 Ontvangst met koffie/thee
11.00 - 11.15 De heer P. Mesters – Suikerunie
Inleiding Suikerindustrie in Nederland
11.15 - 12.00 Dr. Martijn Bakker – Radboudziekenhuis - Nijmegen:
Suiker in structuren
Ontwikkeling van de Nederlandse suikerindustrie in de 19e en vroege 20e eeuw
12.00 - 12.45 De heer Staf Thomas - Archivaris-conservator van het Suikermuseum te Tienen
De chemie van het erfgoed.
12.45 - 13.15 Dscussie
13.30 - 14.30 Lunch
14.30 - 15.15 De heer Luc Kroes - Suikerunie
Historische en huidige Technologie
15.15 - 16.30 Rondleiding door de fabriek met bezoek aan museum
16.30 - 17.00 Napraten in de kantine
Locatie
Noordzeedijk 113, 4671 TL Dinteloord
Organisator
Nederlandse Procestechnologen
Chemie Historische Groep KNCV
Naam en contactgegevens voor informatie
Mar van Doorn
Aanmelden via
Ad Minderhoud, tel. 020-3375446
a.minderhoud@kpnplanet.nl