Klik hier om het webinar terug te kijken; de sheets van de presentaties kunt u downloaden via de knop 'Documenten'

 

Van verpakkingsmateriaal tot zeer hoogwaardige constructies,kunststoffen zitten overal in en zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Al dit plastic leidt wereldwijd tot een enorm plasticafval probleem. Mede door strengere wet- en regelgeving en toenemende vraagnaar gerecyclede materialen wordt al veel plastic gerecycled. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van mechanische recycling.

Maar mechanische recycling is beperkt mede omdat de kwaliteit van het gerecyclede plastic bij een sterk gemengde stroom lager is. Fysisch-chemische recycling daarentegen maakt het mogelijk om kunststoffen te recyclen die vandaag de dag nog niet gerecycled kunnen worden. Hierdoor kunnen de recycling percentages fors omhoog zonder dat we genoegen moeten nemen met een lagere kwaliteit product.

In 2021 publiceerde het Europees Octrooibureau zelfs een studie die aantoont hoe Europa en de Verenigde Staten de voorlopers zijn op het gebied van innovatie in de kunststofrecyclingindustrie. Maar hoe staat we er nu voor? Kan chemische recycling echt het verschil maken? En wat zijn de bottlenecks?

De Nederlandse Vereniging van Procestechnologen (NPT) organiseerde op 30 maart een webinar waar drie deskundigen de uitdagingen en kansen rondom de kunststof recycling vanuit technische en niet-technische perspectieven hebben besproken.

De sprekers waren:

- Jean-Paul Lange: Sr. Principal Research Scientist bij Shell & Professor in Chemical Bioraffinage aan de Universiteit Twente (vanaf 4 minuten en 30 seconden in de video)

- Vincent Toepoel: Directeur en mede-eigenaar van Waste4Me (vanaf 33 min en 21 sec in de video)

- Jan Noordegraaf: Managing director of Innograaf BV (vanaf 1 uur, 3 minuten en 56 seconden in de video)

Aansluitend op de presentaties volgde een paneldiscussie onder leiding van dagvoorzitter Yannick Severin van NPT.

 

Hartelijke groet,

Het bestuur van KIVI Nederlandse Procestechnologen