Half miljoen voor TKI-project ‘Processes for Industrial application of natural Deep Eutectic Solvents’

UT-onderzoeker Boelo Schuur werkt samen met de industrie aan groene oplossingen voor scheidingsprocessen en pioniert daarbij in zijn vakgebied. Zijn werk wordt steeds meer erkend door zowel bedrijfsleven als overheid. Recent haalde hij via een zogenaamde TKI-aanvraag nog ruim een half miljoen euro binnen van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken.
In de energietransitie van onze samenleving is een grote rol weggelegd voor de chemische industrie, die een aandeel van ongeveer tien procent heeft in de totale CO2-uitstoot in Nederland, de helft veroorzaakt door scheidingsprocessen.
Traditionele scheidingsprocessen in de chemie verlopen via destillatie, scheiden van een mengsel van stoffen op basis van een onderling verschil in kookpunt. Dat is niet altijd energie-efficiënt en bij bioraffinage ook lang niet altijd technisch mogelijk.
Schuur noemt als voorbeeld voor de bioraffinage de papierindustrie. “In de huidige papierfabrieken wordt lignine geĂ«xtraheerd en verstookt. De energie die bij het verstoken vrijkomt, is meer dan voldoende voor de fabriek. Zelfs omliggende steden kunnen ermee via een warmtenet worden verwarmd. Deze oplosmiddelregeneratie levert echter geen verdere toegevoegde waarde. Als je voldoende energie kan halen uit andere duurzame bronnen die de energie leveren voor de fabriek, dan kun je uit de lignine waardevolle producten maken. Door de lignine niet te verbranden, reduceert ook de CO2-uitstoot. Met de lignine kun je bioplastic of nieuwe chemicaliĂ«n fabriceren. Er komt dus een hele nieuwe categorie producten als bijproduct van het maken van papier. Dat veronderstelt wel regeneratie van lignine uit het oplosmiddel, zonder het te verbranden. Daar werk ik aan.”
Boelo Schuur ontving voor het TKI-project ‘Processes for Industrial application of natural Deep Eutectic Solvents’ 525.000 euro van de Nederlandse overheid.

Lees meer.

Source: http://npt.pmg.nl/nl/companycorner/50240451/T19233N0003XMDM/revolutie-in-scheidingstechnieken?kw=