Omschrijving

Waar de termen offshore en energie ooit onmiddellijk associaties met olie en gas productie opriepen, wordt daar tegenwoordig ook de windenergie in één adem aan toegevoegd. ECN en Econcern kunnen beide beschouwd worden als pionier op het gebied van de ontwikkeling van windenergie in Nederland. Zowel bij de ontwikkeling op het land als bij de huidige verschuiving naar zee hebben beiden een centrale rol gespeeld.
ECN vanuit z’n rol als onderzoek- en ontwikkelingsinstituut. Econcern via dochterbedrijf Ecofys in eerste instantie als consultant maar sinds 2000 via dochter Evelop ook als projectontwikkelaar in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België en Duitsland.

Vanuit hun achtergrond, kennisontwikkeling en ervaring hebben zij zich echter ook met andere potentiële bronnen van energie bezig gehouden, waarvan een aantal een directe relatie hebben met het offshore gebeuren. Zo concentreert ECN zich voornamelijk op windenergie en heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van een golfenergiesysteem. ECN was ook de initiatiefnemer van het offshore windenergie onderzoekprogramma We@Sea, waar ruim 30 bedrijven en onderzoeksgroepen gezamenlijk onderzoek plegen aan alle aspecten van grootschalige toepassing van windenergie op zee.

De benutting van offshore windenergie is een veelbelovende route, waarbij de technieken en systemen nog een aanzienlijk deel van de leercurve hebben af te leggen (systeemontwerp, transport en installatie, onderhoud, ecologische effecten). De ontwikkelingen op dit vlak zijn echter meer dan indrukwekkend. Indien de ontwikkeling van de zee meer vanuit een systeemvisie zou plaatsvinden, waarbij verschillende energiebronnen (fossiel en duurzaam) in samenhang worden ontwikkeld en services en infrastructuur delen, zijn echter nog aanzienlijk meer kostenbesparingen te realiseren. Hierdoor wordt tevens de ontwikkeling van nieuwe technieken gefaciliteerd (CO2-opslag, gas-to-wire (verstromen van gas), golf- en getijdenenergie, de teelt van natte biomassa voor energieproductie, etc.). Met deze Poseidon-visie van Econcern, beoogt Econcern het denken over, maar ook de vereiste regelgeving van, en onderzoek naar een dergelijke brede benadering te stimuleren en coördineren. ECN en Econcern zullen beide hun ervaring en toekomstvisie op de door hen bestreken terrein presenteren.

BIJZONDERHEDEN
Voorafgaand aan de lezing vindt een broodmaaltijd plaats. Deze begint om 18.00 uur.
De broodmaaltijd vooraf en de borrel na afloop worden aangeboden door ECN en Econcern.
De borrel na afloop wordt gehouden in café ‘De Posthoorn’ op het Lange Voorhout.

Spreker(s)

Chris Westra/Jos Beurskens van ECN en David de Jager van Econcern.

Locatie

KIVI NIRIA gebouw, Prinsessegracht 23

Den Haag

Organisator

Offshore Techniek

Naam en contactgegevens voor informatie

Informatie bij ir. J.F.P. Schönfeld, via onderstaand e-mailadres of telefonisch: 079-3423443 of 06-46186336.

pschonfeld@usginnotiv.nl