Omschrijving

Communicatie met en informatieverschaffing aan “stakeholders” zijn essentiële bestanddelen van goed risico-beheer. Effectieve uitvoering kan niet los gezien worden van het type – in een bepaalde situatie relevante - risico’s en de daarmee verband houdende regelgeving.
Vandaar dat de werkgroep Communicatie & Informatie aandacht besteedt aan “case-studies”. In dit kader past het bedrijfsbezoek aan Chempropack B.V. in Dordrecht op 11 december a.s.

Chempropack is een verpakkingsbedrijf voor chemische en farmaceutische producten.
Grondstoffen en eindproducten worden ingekocht in bulk of grote verpakkingseenheden. Hieruit worden eindproducten geformuleerd en verpakt (kleinverpakkingen). Alle stoffen zijn ingedeeld volgens de ADR klassen. Grondstoffen en eindproducten worden opgeslagen in speciaal ingerichte opslagruimten (kluizen).

Voor dit soort activiteiten is een van de voornaamste aandachtsgebieden van risicobeheer het zekerstellen van de brandbeveiliging (zowel preventief als repressief), conform de eisen zoals gesteld in de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS 15 voor opslag van gevaarlijke stoffen).
De overwegingen die bij Chempropack hebben geleid tot en de detailbeschrijvingen van de brandbeveiligingsmaatregelen (PSG Beschermingsniveau 1) zijn vastgelegd in het UPD (Uitgangspuntendocument) cf. PSG-15.
Een probleem is dat zo’n UPD met de focus op brandveiligheid slechts één element is in een reeks van documenten om met de juiste informatie (bij de overheid en andere belanghebbenden) duidelijk te maken dat alle risico’s relevant geïdentificeerd zijn, en dat de juiste (proportioneel met de risico’s) preventieve en repressieve maatregelen zijn genomen/ resp. voorbereidingen zijn getroffen om deze risico’s te beheersen.
Een specifiek dilemma is dat bij bestaande activiteiten regelmatig aanpassingen conform voortschrijdende inzichten gevraagd worden. Enerzijds is het de verantwoordelijkheid van het bedrijf dit te doen met praktische (d.w.z. effectieve, economisch verantwoorde maatregelen binnen een bestaande installatie) (doelverantwoordelijkheid) terwijl anderzijds vaak zeer specifieke technische voorschriften (middelvoorschriften) geĂŻmplementeerd dienen te worden.

Deel van het werkbezoek zal een workshop-achtig karakter hebben om deze dilemma’s nader te analyseren en gezamenlijk relevante “best-practices” te identificeren om in een dergelijke situatie doelmatige risico-beheers-informatie aan belanghebbenden te verschaffen.

16:30 Ontvangst bij Chempropack
16:45 Inleiding t.a.v. Chempropack activiteiten
17:30 Korte rondleiding door de bedrijfsruimten; eenvoudige maaltijd
18:15 Toelichting op Chempropack-beleid t.a.v. brandveiligheid; aanpak zoals vastgelegd in het Uitgangspuntendocument (UPD); enige stellingen voor discussie
18:30 Workshop/ Discussie
- Balancering doel en middelen in risicobeheersing aan de hand v/d Chempropack case-study t.a.v. Brandveiligheid
- Principes voor adequate communicatie en informatie naar diverse belanghebbenden
19:30 Recapitulatie en conclusies

(de conclusies zullen ook onderwerp van gesprek zijn bij de bijeenkomst van de Werkgroep Communicatie & Informatie tijdens de symposiumdag van de Afdeling RisicoBeheer & Techniek op 26 januari 2015)

Locatie

Chempropack B.V.

Donker Duyvisweg 45, 3316 BL Dordrecht

Organisator

Risicobeheer en Techniek

Naam en contactgegevens voor informatie

Harry Spaas, Trekker Werkgroep Communicatie & Informatie, Afdeling RisicoBeheer en Techniek, tel. 0162459807 of via onderstaand e-mailadres

hmspaaskok@hotmail.com