Aanpak voor energie-intensieve Industrie
Omschrijving
De bijeenkomst wordt ingeleid door Renate van Drimmelen en is déél 1 van een serie bijeenkomsten, waarin KIVI ingenieurs hun zienswijze geven op het Energierapport.
Over de TME Energie Dialoog:
In 2016 zal TME een drietal lezingen organiseren die een deel van het energierapport belichten. Na elke lezing publiceert TME de inleiding en verzoekt KIVI leden te reageren. Reacties worden meegenomen in een ronde tafel gesprek. Het resultaat wordt in het najaar van 2016 aangeboden aan de minister.
I: aanpak voor de energie-intensieve industrie
II: verandering van de Mobiliteit
III: de mogelijkheden om die veranderingen te organiseren.
Over Het Energie Rapport:
Het Energierapport 2015 geeft een integrale visie op de toekomstige energievoorziening in Nederland. Bij het opstellen van het Energierapport is gebruik gemaakt van het advies âRijk zonder CO2, naar een duurzame energievoorziening in 2050â van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).
Het Energierapport gaat over de langere termijn: het Nederlands energiebeleid van na 2023. Het is de missing link dus tussen het Energieakkoord uit 2013 en de afspraken van Parijs medio 2015 om de opwarming uiteindelijk te bedwingen. Het energieakkoord bepaalt hoe we op korte termijn, tot uiterlijk 2023, komen tot 16 procent duurzaam opgewekte energie en een forse energiebesparing. De klimaatafspraken uit Parijs gaat over het terugdringen van de uitstoot van CO2, binnen Europa tot 95 procent in 2050.
Met het Energierapport nodigt het kabinet burgers, bedrijven, kennisinstellingen, andere overheden en maatschappelijke organisaties uit om in 2016 deel te nemen aan een maatschappelijke dialoog. Daarin kan iedereen zich uitspreken over de gewenste strategie om onze toekomstige energievoorziening op een duurzame manier vorm te geven. TME voelt zich aangesproken door de minister om hieraan mee te doen en roept alle ingenieurs van KIVI op te participeren.
Over de inhoud van de lezing
De energie-intensieve industrie is goed voor een kwart van het totale energieverbruik. Wezenlijke stappen om dat energiegebruik fors omlaag te krijgen zijn alleen mogelijk door systeeminnovaties, âwaarvoor de benodigde technologie vaak nog niet beschikbaar isâ. Het Energierapport spreekt op dit terrein over een forse innovatie-inspanning âzodat doorbraaktechnologieĂ«n tussen 2030 en 2050 uitgerold kunnen wordenâ. De minister wil die innovatie bevorderen en demonstratieprojecten mogelijk maken, âmaar het vraagt ook inspanning en durf bij bedrijven om nieuwe technieken uit te testenâ. âVoor CO2-intensieve bedrijven die de omslag niet maken zal in een CO2-arme economie uiteindelijk geen plaats zijn.â (uit De Ingenieur). De Inleider zal deze doorbraak technologieĂ«n en de effecten met u doornemen.
Spreker(s)
Als dochter van een VN-ontwikkelingswerker maakte Renate van Drimmelen al heel jong kennis met allerlei uithoeken van de wereld en met het belang van duurzame ontwikkeling. Uit een fascinatie voor techniek en het onbekende van het heelal studeerde ze aan de faculteit lucht- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft.
Renate wil een bijdrage leveren aan het oplossen van de wereldwijde energie- en klimaatvraagstukken en in 2003 startte zij daarom een eigen adviesbureau op dat gebied. Dit werd in 2009 omgedoopt in BreedofBuilds, een bedrijf dat niet alleen adviseert, maar ook mee risico draagt en investeert in de implementatie van energiebesparende installaties in industrie. Tegelijkertijd geeft zij al vele jaren met grote regelmaat colleges aan de TU Delft op het gebied van duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap.
Locatie
Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag
Organisator
Techniek, Maatschappij & Economie
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie via onderstaand e-mailadres: