Omschrijving

"Arctisch Onderzoek" & Kennis voor een duurzame Noordpool (film)
Veranderende Arctische ecosystemen
De bijeenkomst wordt ingeleid door Ir. Bas Bolman.

Over de film:
Met behulp van prachtige beelden vertelt marien bioloog Martine van den Heuvel-Greve van IMARES Wageningen UR over haar onderzoek op Spitsbergen naar mogelijke effecten van nieuwe activiteiten in het Noordpoolgebied. Door nieuwe kennis te ontwikkelen hoopt zij bij te kunnen dragen aan het internationale dialoog over waar en hoe nieuwe activiteiten kunnen plaatsvinden. De Noordpool staat sterk in de belangstelling. Door het terugtrekkende zee-ijs komt ruimte vrij voor nieuwe activiteiten zoals olie- en gaswinning, scheepvaart en toerisme. Deze nieuwe activiteiten bieden kansen, maar ook complexe uitdagingen zoals de mogelijke druk op mens en milieu. Niet alleen olie- en gasmaatschappijen en milieuorganisaties zijn actief in dit gebied, maar ook onderzoekers. Ze onderzoeken de veranderende Arctische ecosystemen en de wijze waarop nieuwe activiteiten deze ecosystemen beïnvloeden. Tijdens een expeditie naar Spitsbergen in juni 2013 zijn de onderzoekers en hun activiteiten een week lang gevolgd door een camerateam. Er werd gefilmd in het dorp Ny-Ålesund, 1235 kilometer van de Noordpool. Ook de omgeving van Ny-Ålesund is vastgelegd, waaronder het prachtige Kongsfjorden en de Blomstrand gletsjer. Deze productie is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de Maritime Campus Netherlands, NHL Hogeschool en IMARES Wageningen UR. De beelden zijn gemaakt door Ruben Kocx van HPM.

Over de inleider:
Bas Bolman is programma manager bij onderzoeksinstituut IMARES in Wageningen. Bolman heeft een master’s diploma in international marine resource management (Cum Laude). In 2007 heeft hij in Chili de snelle groei van de zalm sector bestudeerd. Daarnaast heeft hij onderzoekservaring met inheemse landbouwsystemen in Java, Indonesië en conflict management in de schelpdiervisserij in het Nederlandse deel van de Waddenzee. Voor het ministerie van Visserij heeft hij een aantal jaar als procescoördinator gewerkt, waarbij hij publiekprivate samenwerking oprichtte om te werken naar innovatieve technieken voor duurzame visserij en watercultuur.

Vanaf 2010 werkt hij voor onderzoeksinstituut IMARES van de Universiteit Wageningen, waar hij het Arctisch programma heeft opgericht, een alliantie tussen de onderzoeksinstituten IMARES, LEI en Alterra van de Universiteit Wageningen. Vanaf 2014 bestaat het onderzoeksprogramma (2 miljoen euro) uit 7 projecten en 8 promovendi, die een veelvoud aan disciplines omvatten in Rusland, Noorwegen, Groenland en Canada.

Spreker(s)

Bolman is verantwoordelijk voor het opbouwen van allianties en samenwerkingen met de internationale offshore industrie, NGO´s en overheden om zo duurzaamheidsinstrumenten te ontwikkelen voor de reductie van milieudruk in multi-stakeholder omgevingen om zo te komen tot best practices, nieuwe standaarden en regulering. Deze allianties kunnen soms resulteren in gezamenlijke industrie projecten (Joint Industry Projects) met partners als Shell, Royal Boskalis Westminster en Heerema Marine Contractors. Daarnaast was hij betrokken bij ´Building with Nature´, een programma met de offshore bagger industrie en onderzoeksinstituten, gericht op slim gebruik van dynamiek van ecosystemen voor de ontwikkeling van mariene infrastructuur, waarbij de stakeholders gedurende het gehele projectontwerp en -uitwerking zijn betrokken. Voor dit programma was hij verantwoordelijk voor een project om implementatie mogelijkheden in Singapore te identificeren.

Locatie

KIVI-gebouw

Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag

Organisator

Techniek, Maatschappij & Economie

Naam en contactgegevens voor informatie

Nadere informatie via onderstaand e-mailadres:

tme@kivi.nl