Omschrijving

 

IoT in de praktijk

Een wasknijper met internetverbinding?? Elektronica wordt steeds kleiner en goedkoper, waardoor alledaagse dingen verbonden kunnen worden met internet.
Tijdens de 5G Masterclass op 13 september a.s. zal Rudi Niemeijer van Testconsultance Groep meer vertellen over Internet of Things in de praktijk.

Rudi Niemeijer is als informaticus en elektronicus op de hoogte van de laatste stand van mobiele technieken. Hij heeft o.a. een blauwdruk voor het 5G Lab ontworpen en heeft de Smart Potato bedacht. Het is tegenwoordig heel gewoon dat alledaagse voorwerpen verbonden zijn met het internet. Elektronica is zo klein en goedkoop geworden dat zelfs een wasknijper een internetverbinding kan hebben. Je hoort in de media dagelijks over apparaten die verbinding kunnen maken met het internet en de voordelen die het Internet of Things voor de eindgebruiker biedt. Maar hoe gaat dat in zijn werk, iets met het internet verbinden? Wat is er allemaal voor nodig om een Internet of Things (IoT) toepassing te maken? En hoe test je dat, zodat het technisch goed werkt en voor de eindgebruiker voldoende meerwaarde oplevert?

Smart Potato gaat "Underground":

Afgelopen januari hebben we de eerste sensoren voor de pilot Smart Potato van 5Groningen geplaatst in de akkers van boer Pieter van Maldegem in Vierhuizen (lees hier hoe dat eraan toe ging). De eerste testen hebben aangetoond dat een vochtsensor bovengronds kan worden verbonden met het LoRaWAN netwerk – een netwerk voor lange afstand communicatie – van KPN.

Nu is het tijd voor de volgende stap: vlak voor het teeltseizoen van start gaat zijn de LoRa-sensoren, na een periode van bovengronds testen op de akkers van verschillende boeren in Groningen, ‘ondergronds’ gegaan.

Resultaat:
Alle betrokken partijen – de boeren, de sensorleverancier en KPN – waren benieuwd of de LoRa-sensoren ‘ondergronds’ ook signaal af zouden geven. Eerst werd de sensor op 20 cm diepte begraven, om te checken of het signaal nog steeds werd ontvangen door de LoRa-gateway. En dat was daadwerkelijk het geval. Daarna is de sensor op een meer realistische diepte van 5 cm geplaatst en is de volgende fase van de pilot met de Smart Potato van start gegaan. Daarin gaan we de waarde onderzoeken die de Smart Potato met zijn sensortechnologie tijdens het groeiseizoen aan de aardappelketen kan toevoegen. En waaraan de akkerbouwer meerwaarde voor zijn bedrijfsvoering kan ontlenen.

5Groningen

5Groningen organiseert de 5G Masterclasses vanaf nu samen de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.
De 5G Masterclasses vinden nu plaats op de locaties van de Rijksuniversiteit en en de Hazehogeschool.
Deze Masterclass is interessant voor iedereen, die meer wil weten over de praktische toepassing van IoT, of je nu student, ondernemer of onderzoeker bent.

 

Spreker(s)

Rudi Niemeijer van Testconsultancy Groep

Locatie

Vergaderzaal in Bestuursgebouw Rijksuniversiteit

Oude Boteringestraat 44, 9712 GL Groningen

Organisator

Telecommunicatie

5Groningen

Naam en contactgegevens voor informatie

5Groningen (www.5groningen.nl)

info@5Groningen.nl

5Groningen

5G Masterclass IoT in de praktijk.

 

 

Aanmelden via

zie bovenstaande link of via "https://www.5Groningen.nl"