De Afdeling voor Telecommunicatie had u uitgenodigd voor de lezingenavond met als thema:
”Smart Telecom in een nieuw daglicht”

Het gebruik van draadloze netwerken is de laatste jaren flink toegenomen. Met een mobiel apparaat, zoals een laptop, tablet of smartphone, is informatie via een draadloos netwerk op iedere plek in de wereld toegankelijk. Door het toenemende gebruik van apparaten die op het internet zijn aangesloten neemt de snelheid van gegevensoverdracht echter af. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om snelle en veilige draadloze netwerken te gebruiken. Draadloze netwerken bieden vele voordelen maar kennen ook specifieke dreigingen die de betrouwbaarheid van informatievoorziening kunnen aantasten.

Een oplossing voor deze problemen is LiFi. Systemen kunnen lichtgolven moduleren om gegevens te verzenden. Een USB-lichtmodule wordt hierbij aangesloten op een laptop of tablet en ontvangt met 150Mb/sec gegevens en stuurt gegevens met zelfde snelheid terug naar de transceiver in de armatuur. Door gebruik te maken van de verlichtingsinfrastructuur krijgen klanten het beste van twee werelden: licht van topkwaliteit en een betrouwbare, veilige, snelle draadloze verbinding.

 

Prof. Jean-Paul Linnartz (TU Eindhoven) heeft de visie van deze internet over lichtmogelijkheden uitgedragen en toegelicht wat zijn werk als technical leader van het EU LiFi project ELIoT inhoudt. Hierin werken universiteiten Oxford, TUe, Fraunhofer, Nokia, Signify, een chipmaker en telecom operators samen om de innovaties van Research instituten en academia in werkende producten (en ICs) te krijgen.

Jeroen Thijsen (Nokia) is ingaan op Smart Lighting, internet met licht concepten middels lantarenpalen. Nokia biedt middels Smart Poles slimme verlichting palen een alles-in-één oplossing voor steden en haar inwoners - met een breedbandverbinding, 4G/ 5G en WiFi-infrastructuur, evenals een platform voor een aantal IoT-toepassingen. En dit alles met behoud van de esthetiek van de stedelijke omgeving.

Tot slot heeft Ed Huibers (Signify, voormalig Philips Lighting) toegelicht hoe Signify haar Lifi-portfolio en -security voortdurend moderniseert om hiermee het Nederlands bedrijf een vooraanstaande positie op wereldschaal te verschaffen. Er is afgesloten met een heuse Lifi demonstratie.” zie verder het artikel "Surfen op Licht! Van WiFi naar LiFi", in De Ingenieur 2, februari 2020 (ook te vinden onder tab 'Documenten'.

Nadere informatie bij ir. Hein Franken of ir. Armando Voets

De beschrijving van de principe werking is te vinden op LiFI-Wikipedia