De opmars van AI-chatbots, 4K-streaming en cloud computing stuwt ons dataverbruik naar nieuwe hoogtes. Dit zet de veiligheid en betrouwbaarheid van onze netwerken onder druk. TNO werkt aan een baanbrekende oplossing: laser-satellietcommunicatie. Dit opent een nieuwe markt waar Nederland een essentiële rol in kan spelen. 

Licht in plaats van radiogolven

In onze digitale wereld hebben we meer dan ooit behoefte aan snellere en veiligere communicatie. Dit komt vooral door de connectiviteit van allerlei slimme technologieën. Het huidige radiofrequentiespectrum schiet tekort om al deze data in de toekomst aan te kunnen.

Hier komt laser-satellietcommunicatie in beeld als een veelbelovende oplossing. Deze technologie maakt gebruik van lichtgolven in plaats van radiogolven, wat zorgt voor een veel hogere bandbreedte en snellere verbindingen. Bovendien is optische communicatie minder gevoelig voor verstoringen, waardoor het betrouwbaarder en veiliger is voor belangrijke toepassingen, bijvoorbeeld in het militaire domein. Laser-satellietcommunicatie kan dus een cruciale rol spelen in het ondersteunen van onze steeds data-hongerige wereld.

“Een sterk gepositioneerde Nederlandse industrie in optische satellietcommunicatie is van cruciaal belang voor de technologische soevereiniteit van Europa binnen een sterke NAVO.”

Kees Buijsrogge Directeur Ruimtevaart bij TNO

Kees Buijsrogge, Directeur Ruimtevaart bij TNO: “TNO is al 60 jaar actief in de ruimtevaart en ontwikkelt geavanceerde instrumenten voor telescopen en satellieten. Die technische kennis en ervaring in astronomie en aardobservatie gebruiken we nu om doorbraken te forceren in laser-satellietcommunicatie.”

“Dat is nodig want de rest van de wereld staat niet stil en de concurrentie is enorm. Maar we hebben in Nederland, met onze hightech bedrijven en kennisinstellingen, alle kaarten in handen om een voor de wereld onmisbare schakel te worden in deze opkomende technologie.”

“Een sterk gepositioneerde Nederlandse industrie in optische satellietcommunicatie is van cruciaal belang voor de technologische soevereiniteit van Europa binnen een sterke NAVO. Het bevordert veiligere connectiviteit met een hogere bandbreedte, zowel voor civiele als militaire toepassingen.”