Op zaterdag 13 september opent KIVI de deuren van haar prachtige pand aan de Prinsessegracht  in Den Haag voor Open Monumentendag 2025.

Breng tussen 10.00 en 17.00 uur een bezoekje aan ons monumentale pand en kom alles te weten over de rijke geschiedenis, de huidige staat en wat we doen om dit pand in ere te houden. De toegang is gratis.
 

De geschiedenis van het KIVI-gebouw
Het KIVI-gebouw aan de Prinsessegracht 23 in Den Haag kent een rijke geschiedenis. Het perceel van het huidige pand werd in 1705 verkocht aan Ridder Salomon de Medina en kwam via Jacob Abrabenel in 1725 in handen van Gerrit Janse Meerman, Kamerheer en President-Hoogheemraad van het Grootwaterschap Woerden. Hij liet tussen 1726 en 1728 een patriciërshuis op dit perceel bouwen.

Door de eeuwen heen werd het bewoond door invloedrijke figuren:

·         (1776) H.W. Baron Van Aylva, lid van de Raad van State en de Eerste Kamer

·         (1817) F.G. Baron Van Lynden van Hemmen, Hoofdadministrateur der Domeinen, lid van de Eerste Kamer

·         (1857) V.L.C. Baron De Constant Rebecque d'Hermenches

·         (1867) M.W. Baron Du Tour van Bellinchove, Minister van Justitie

In 1919 kocht het Koninklijk Instituut van Ingenieurs het pand voor 200.000 gulden van de weduwe van baron Du Tour van Bellinchove, waarmee een nieuw tijdperk aanbrak voor KIVI, met een nieuwe thuisbasis.

Over Open Monumentendag
Elk jaar in september worden duizenden monumenten, verspreid over heel Nederland, opgesteld voor het publiek om zo de publieke belangstelling en het maatschappelijke draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Bezoekers kunnen niet alleen gratis monumenten bezoeken, maar er worden ook nog vele activiteiten georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, wandel- en fiets routes en veel activiteiten speciaal gericht op jongeren. Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van Architectural Heritage, waarbij de architectonische ontwikkelingen door de eeuwen heen en de keuzes die we maken voor ons erfgoed in de toekomst centraal staan.

“Windows to the past, doors to the future’