Een van de hoofddoelen van KIVI is het positioneren van techniek in de samenleving. Daarom onderscheidt KIVI bepaalde onderzoeksgroepen van kennisinstellingen die toonaangevend zijn op dit gebied door hen te benoemen tot KIVI-lectoraat/leerstoel, in dit geval het lectoraat Architecture in Health. Binnen dit HAN-lectoraat verrichten onderzoekers, onder leiding van dr. ir. Masi Mohammadi, multidisciplinair onderzoek op het gebied van bouwen voor gezondheid en slimmer inrichten van woonomgevingen.
In de samenleving bestaat grote behoefte aan het slimmer bouwen en gezonder inrichten van de woon- en leefomgeving, met name ten behoeve van ouderen. Nieuwe technologieën zorgen er o.a. voor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Het lectoraat Architecture in Health voert multidisciplinair onderzoek uit naar een slimme woonomgeving die mensen ondersteunt, stimuleert en zelfs genezing bevordert. De onderzoekers vertalen deze denkwijze op een systematische en wetenschappelijk verantwoorde manier naar slimme ruimtelijke ontwerpen. Zij zullen daarbij de inzichten van de ingenieurs uit het bedrijfsleven meenemen. Omgekeerd stelt deze onderscheiding het lectoraat in de gelegenheid om met het KIVI-netwerk van ruim 20.000 ingenieurs de laatste inzichten en standpunten binnen dit domein te delen en zodoende een constructieve bijdrage te leveren aan de professie.
Lector Masi Mohammadi en haar team van onderzoekers voeren binnen het lectoraat wetenschappelijk, maar ook altijd praktijkgericht onderzoek uit. Dit doen zij samen met het werkveld en het onderwijs, om zo kennis te ontwikkelen die bijdraagt aan de zogenaamde “vierde dimensie” van het wonen: de meevoelende woonomgeving. Het lectoraat combineert de sociale wetenschap en techniek tot een multidisciplinaire technologie om dit te bereiken. Deze verbinding is essentieel om de brug te kunnen slaan tussen wat mensen willen en/of nodig hebben, en wat er technologisch mogelijk is.