Joop Roodenburg ontving 27 augustus 13 jonge  ingenieurs bij hem op de ‘techcampus’ Buccaneer Delft, voor een heel inspirerend gesprek.
De toehoorders luisterden aandachtig toen de soepel pratende ondernemer hen meenam door een leven wat zich kenmerkt met het verwonderen van problemen om die vervolgens innovatief en resultaatgericht aan te pakken. Joop vreest dat de Nederlandsche maakindustrie wordt weggedreven naar andere landen. 10 van de 13 aanwezige engineers steunen hem hierin. Omdat 80% daarvan denkt dat een overmaat aan Nederlandse bureaucratie te wijten is, inclusief Joop zelf, is de noodzaak geopperd voor een Industrie Management Team (IMT). In vergelijk met corona’s Outbreak Management Team, een team van experts die de politiek van levensreddende informatie voorziet. 

Inspirerende gesprekken, “bij Ingenieurs aan de werktafel”

KIVI geeft jonge (aankomende) leden de kans om “aan de werktafel” van CEO’s, topambtenaren, top-wetenschappers en politici met hen te praten over actuele maatschappelijke ontwikkelingen en de betrokkenheid van hun organisatie daarin. Deze dialoog geeft inzicht hoe ingenieurs met hun technische blik kijken naar algemene situaties.

Van Techneut naar ondernemer

    Joop Roodenburg

Joop Roodenburg (1950) is President van Huisman in Schiedam. Na in 1971 zijn studie HTS Werktuigbouwkunde te hebben afgerond, studeert hij in 1977 af aan de TU Delft (Meet- en regeltechniek). Na ruim 7 jaar ontwikkeling, levert hij in 1983 ’s werelds eerste “heavy lift mastkranen”. Vele mastkranen volgen de jaren erna en inmiddels zijn er bijna 100 gebouwd!

Dit jaar levert Huisman ’s werelds grootste kranen op; de capaciteit per kraan is 10.000t @ 48m. Het bouwen van dergelijk grote kranen is voor Joop echt een “engineersdroom”.

Joop heeft Huisman gebracht waar het nu is: pionier in de wereld van heave compensatiesystemen, frontrunner op het gebied van ontwerp en bouw van pijplegsystemen en actief op de markt voor de “next generation” boorsystemen, zowel op land als offshore. Daarnaast ligt de focus uiteraard ook op renewables. Innovatie staat bij Joop hoog in het vaandel: “innovation never stops”.

In 2006 ontving Huisman de IRO “Award of Excellence” en in 2009 Joop is onderscheiden met de Erepenning KIVI Maritieme Techniek / Offshore Techniek. In 2015 is Joop benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, o.a. voor zijn technische bijdrage aan de Nederlandse maritieme sector en zijn waardevolle bijdrage aan de Nederlandse economie.

In september 2015 is Joop gestart met ‘Buccaneer Delft’ op de Paardenmarkt in Delft, een ‘accelerator’ voor jonge technologiebedrijven, actief in de energie- en offshore sector. Met deze accelerator streeft hij ernaar om zijn innovatiedrive en zijn ondernemerschap over te dragen op de nieuwe generatie jonge -en ambitieuze ondernemers. Buccaneer wil de verbinding leggen tussen de industrie, de TU Delft en jonge ondernemers.

 In 2018 heeft hij op het complex van Buccaneer Delft, restaurant “Kruydt” geopend: een mooi restaurant ter completering van de Buccaneer maar tevens een plek waar iedereen welkom is

Joop Roodenburg zal in interview vorm door Toon Buddingh’ zijn leven als techneut tot ondernemer toelichten. Belangrijke keuzes, die hij gemaakt heeft en inzichten waar jonge ingenieurs van kunnen leren. Deelnemers worden sterk betrokken bij deze interactieve sessie.

  • De vraag van Joanne Meyboom aan Joop Rodenburg
  • Een blik in de agenda voor vandaag, uitlopend in de ‘grote lopende zaken van dat moment’
  • Een reflectie van de belangrijkste maatschappelijke gebeurtenissen en zijn/haar werkzaamheden daarbij.
  • De vraag aan de spreker na hem/haar en de reden waarom diegene gekozen is.

Tijdstip
Donderdag 27 augustus 11:00 uur tot 12:30 uur. Daarna wordt door Huisman Equipment een lunch aangeboden.

Locatie
De Buccaneer Delft, Paardenmarkt 1 te Delft

Aantal deelnemers
Om de bijeenkomst interactief te houden is deelname gelimiteerd tot maximaal 15 deelnemers, waarvan minimaal 10 KIVI-leden plus de spreker en de facilitator. Wanneer deze verhouding niet klopt kan het zijn dat je wordt uitgeloot. Uiteraard zal je dit tijdig, via email, te horen krijgen.

Aanmelding
Omdat de hoeveelheid deelnemers per sessie beperkt is, gaan deelnemers die nog niet eerder bij een sessie geweest zijn voor. Als er dan nog steeds te veel deelnemers zijn, wordt er geloot onder de overige inschrijvers.