Bedrijfsbezoek bij Nedstack

Als je politici hoort praten over brandstofcellen dan klinkt dit zeer eenvoudig: waterstof erin en stroom eruit. Zo is het eigenlijk ook wel maar eenvoudig is het niet. Toen we woensdag 21 juni 2023 bij Nedstack op bezoek waren, legde Roel van de Pas uit dat het opwekken van elektriciteit met een brandstofcel geen sinecure is. De waterstof moet zuiver zijn, bevochtigd worden en op de juiste temperatuur zijn voordat hij gevoed kan worden aan de cel. De lucht die ook nodig is moet schoon zijn. De brandstofcellen moeten gekoeld worden om de temperatuur stabiel te houden. Zodoende staat naast het hart van de installatie, de brandstofcel, een hele installatie om dit te realiseren.

Brandstofcellen worden met 100 stuks in een zogenaamde Stack samengebouwd. Deze Stacks worden vervolgens met elkaar verbonden om tot een brandstofcelsysteem te komen.

Wij zijn tot de conclusie gekomen dat Brandstofcellen de toekomst hebben, omdat dit de enige economische manier is om van waterstof weer elektriciteit te maken. Uiteraard kan waterstof ook met een turbine of in een speciale gas verbrandingsmotor worden omgezet in elektriciteit maar dat kent een lager rendement.

Nedstack is van plan om de productie fors uit de breiden door een nieuwe fabriek te bouwen op het IPKW-terrein. Als hij er in 2026 staat zijn we weer van harte welkom.

Namens KIVI Regio Gelderland,

Gerard Thomas

BEDRIJFSBEZOEK: Nedstack, bij IPKW in Arnhem

A leader in mission-critical high-power PEM fuel cell solutions

Met 20 jaar ervaring in de fabricage van brandstofcellen heeft Nedstack een leidende positie in de markt van PEM-brandstofceltoepassingen met een hoog vermogen opgebouwd. Zij hebben een installed base van meer dan 500 systemen met inbegrip van 's werelds langstlopende PEM Power Plant. Ook heeft zij brandstofcellen geleverd aan de eerste Megawatt grootte PEM Power Plant. We gaan bij Nedstack kijken hoe deze brandstofcellen geproduceerd worden.

Gastheer: Roel van der Plas, Vice President Strategy & Industrialization

Informatiewww.nedstack.com

Deelname kost 5 Euro voor KIVI leden en 25 Euro voor overigen. Studenten kunnen gratis deelnemen.

Aanmelden via de KIVI website.