Kweekvlees
In de bijeenkomst van 28 augustus presenteerde professor Mark Post de stand van zaken in zijn onderzoek van het kweken van vlees. Hij is er in geslaagd om vanuit een stamcel van een koe spierweefsel en onverzadigde vetten te kweken. Nu nog tot een volume van een hamburger, maar de techniek is inmiddels doorontwikkeld om in de proefopstelling tot zo’n 50 kilo te komen. Als prijs, keuringsdienst en techniek over ongeveer een jaar of vier geen belemmering meer vormen kan kweekvlees een plaats in de voedselmarkt gaan innemen. Een zeer reële verwachting! Een stal van 150 koeien kan zo jaren lang in de voedselbehoefte van Nederland voorzien: enorme reductie van methaan- en CO2 uitstoot
Voor de 32 belangstellenden wist Mark Post in ongeveer twee uur zijn onderzoek met verve toe te lichten. Door zijn levendige spreektrant, zijn humor en uiterste bevlogenheid en kundigheid ter zake was het een zeer boeiende presentatie waardoor ook een levendige discussie met een vloed aan vragen ontstond. Door vooraf een uurtje in te ruimen om met broodjes en soep konden de leden en gasten eerst persoonlijk kennis maken met de spreker, bijpraten en netwerken met de leden en ook makkelijk vanuit werk direct aanschuiven. Een zeer geslaagde bijeenkomst. De power-point basis van de presentatie werd door Mark Post bereidwillig ter beschikking gesteld voor plaatsing op de pagina van Regio Zuid. Download de presentatie hieronder.
Mark Post houdt zijn presentatie. Dankwoord en een flesje
wijn voor de spreker.
Omschrijving
Nog vijfendertig jaar en we zijn aan de deadline voor noodzakelijke verminderde klimaatverandering en afdoende voedsel – en watervoorziening voor de mens. Als grootverbruiker van water, bouwland voor veevoeder en producent van CO2 dient de veeteelt voor vleesconsumptie drastisch te worden gereduceerd. Worden wij vegetariër of is vleesproductie op andere wijze mogelijk?
In zijn onderzoek is Mark Post erin geslaagd uit de stamcellen van slachtvee spierweefsel te kweken en dat te binden tot ‘kweek’-vlees. Tot op heden voldoende voor een hamburger, in de toekomst zal wellicht een stal van honderdvijftig koeien de wereld kunnen voeden.
Overtuig u van de wenselijkheid van kweek, de voordelen voor gezondheid en milieu en de technische haalbaarheid van opschaling.
De bijeenkomst begint om 18:00 met een ruime inloop waarin soep met broodjes voorhanden zijn. Als de deelnemers aanwezig zijn begint de presentatie.
Spreker(s)
Mark J. Post MD. PhD. Professor and Chair of Physiologie Maastricht University.
Locatie
Hoofdstraat 43, 5683 AC Best
Organisator
Regio Zuid
Naam en contactgegevens voor informatie
drs. ing. C.H. van den Bosch