Op 29 januari 2025 heeft Defensie een brief aan de Tweede Kamer gezonden over de aanschaf van Rheinmetall Skyranger30 systemen tegen drones. De werkgroep Politiek en Defensietechniek heeft daarover een aantal commentaren en suggesties voor vragen aangeboden aan de Vaste Commissie voor Defensie in de Tweede Kamer.

Het ineens aanbieden van een gecombineerd DMP-A/D versnelt het politieke besluitvormingsproces mogelijk aanzienlijk. Zo’n tijdwinst is in de huidige geopolitieke omstandigheden en volle orderportefeuilles in de industrie van groot belang. Is het volledige traject ook versneld?
Wellicht is het echter zinvol om achteraf de totale doorlooptijd van deze aanbesteding en DMP-procedure evalueren, om vast te stellen of er nog verdere verbetering mogelijk is.

Onze werkgroep is van mening dat verdediging tegen toekomstige drones een top-prioriteit moet zijn. In OekraĂŻne, Libanon en Gaza zijn drones een belangrijk militair middel. Dat is niet voor het eerst, want ook in andere recente conflicten werden al vaak drones ingezet. 

De technologische ontwikkelingen gaan op dit gebied erg snel. Van grote en middelgrote verkenningssystemen enkele jaren geleden zien we nu steeds vaker grote aantallen kleine, autonoom vliegende en bewapende drones. Kunstmatige intelligentie (AI) voor besturing en inzet, technologie voor zwermgedrag van grote aantallen vliegende drones en verdere bewapening zullen binnen enkele jaren realiteit zijn. Dat geeft de staatssecretaris in zijn brief ook aan.

De staatssecretaris geeft aan dat Military Off the Shelf (MOTS)-verwerving voordelen biedt op het gebied van prijs en levertijd. Het levertijdsaspect is wellicht juist en noodzakelijk in de huidige geopolitieke omstandigheden, maar MOTS systemen zijn bij levering eigenlijk al verouderd. De Skyranger30 is in 2020 geĂŻntroduceerd. Bij oplevering van de voorgenomen bestelling in 2028 staat daar 8 jaar ontwikkeling van de dreiging tegenover. De werkgroep vraagt zich daarom af of het voorgestelde snelvuurkanon in het volgende decennium nog een technisch geschikt antwoord is op grote aantallen manoeuvrerende doelen. 

De fabrikant geeft ook al aan dat er ruimte is voor uitbreiding met moderne interceptors, zoals high energy laser, korte afstand luchtdoelraketten en andere drone interceptors. 
Het lijkt de werkgroep van groot belang om in nauw overleg met de fabrikant op korte termijn al een doorontwikkeling te starten, zodat de systemen bij oplevering of snel daarna al van modernere onderscheppingssystemen kunnen worden voorzien. Dat zou ook een excellente kans voor de Nederlandse industrie kunnen zijn om die uitbreiding mee te ontwikkelen en te realiseren. Beter dan produceren van bestaande onderdelen voor het MOTS systeem.

_____________________________
Den Haag, 9 februari 2025

Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E: dv@kivi.nl 
Wilt u de commentaren en adviezen van de werkgroep per email ontvangen?  Meld u aan via deze link.

Ben je ingenieur en wil je meewerken aan onze adviezen? Neem contact op via dv@kivi.nl 
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.

Foto: Ministerie van Defensie