Omschrijving

Interface is een voorloper op het gebied van duurzaamheid en wil in 2020 het eerste bedrijf ter wereld worden met nul-komma-nul negatieve invloed op het milieu. Anno 2014 is Interface hard op weg om deze doelstelling te realiseren. Er is een groot aantal spectaculaire innovaties geïmplementeerd, waardoor de ecologische voetafdruk drastisch is gereduceerd. Een greep: halvering van de hoeveelheid garen per m2, tapijtrecycling, garens op basis van biologische grondstoffen, ultrasone snijtechnologie, tapijtleggen zonder verlijming en vergaande terugdringing van transport met vrachtauto’s. Voor meer informatie zie de duurzaamheidsbrochure van Interface (link hieronder).

Geanne van Arkel, verantwoordelijk voor Sustainable Development bij Interface vertelt ons over de duurzaamheidsambities, -innovaties en -resultaten van Interface. U krijgt tevens de gelegenheid de fabriek te bezichtigen. Vervolgens worden in parallelle workshops twee duurzaamheidsthema’s die voor Interface van groot belang zijn, nader uitgewerkt.

Workshop 1: ‘FSSD’
Judy van der Lijke van The Sustainability Company vertelt ons over de essentie van het Framework voor Strategic Sustainable Development, dat de basis is voor de successen van Interface. FSSD biedt heldere en universele criteria om duurzaamheid te definiëren. Het is een kompas om stapsgewijs toe te werken naar een duurzame organisatie. FSSD gaat uit van een set van 4 logische duurzaamheidsprincipes en bouwt daarop stap voor stap een duurzaamheidsstrategie en -actieplan dat natuurlijk qua inhoud voor elke onderneming uniek is.

Workshop 2: ‘Keurmerken duurzame bedrijfsvoering’
door Reinier de Nooij, Optimal Planet.
Interface hecht groot belang aan harde duurzaamheidsfeiten voor het zichtbaar maken van duurzaamheid. Organisaties hebben hiertoe de keus uit een groot aantal keurmerken. De afgelopen jaren is er helaas wildgroei ontstaan, waardoor keurmerken tegenwoordig vaak eerder voor minder transparantie, minder onderscheidingsvermogen en minder verbeterstimulans zorgen. In deze workshop laten we zien welke keurmerken er echt toe doen, en voor welke doeleinden ze ingezet kunnen worden. Ook gaan we in op de inhoud van de keurmerken die de kritische toets kunnen doorstaan. Hiermee laten we zien welke combinatie van keurmerken de inhoud van het begrip duurzaamheid het best weergeeft.
 

12.00 uur Ontvangst met lunch
13.00 uur Intro (Bert Vonk, bestuurslid KIVI)
13.15 uur Duurzaamheidsstrategie Interface (Geanne van Arkel, Sustainable Development Interface)
13.45 uur Interface rondleiding
14.45 uur Pauze
14.55 uur Parallelle workshops (Judy van der Lijke, The Sustainability Company en Reinier de Nooij, Optimal Planet)
16.30 uur Discussie en afsluiting

Locatie

The Awarehouse

Industrielaan 15, 3925 BD Scherpenzeel

Organisator

Duurzame Technologie

 

Naam en contactgegevens voor informatie

Bert Vonk (h.vonk3@chello.nl) Janjoris van Diepen (j.vandiepen@zienergie.nl)

h.vonk3@chello.nl