Omschrijving

Herhaling succesvolle bijeenkomst oktober 2013: Zeewierworkshop

Ooit zelf in het wild zeewier willen plukken, schelpdieren rapen en leren koken met zeewier. Leer hoe je zeewier kunt toevoegen aan een gerecht bij het maken van een drie gangenmenu.
Wist je dat zeewieren meer vitaminen, mineralen en cel zouten bevat dan elke landgroente ook? Laat je inspireren over de voedende, verzorgende en heilzame krachten van zeewier.

De voedselvoorziening voor de wereldwijde menselijk bevolking in 2050 is niet zo zeker als we denken:

• De inputs van de huidige agro productie zijn twee keer zo groot dan goed is voor onze planeet
• Met een steeds groeiende bevolking tot 9-10 miljard mensen, en concurrerende claims voor agro productie (voedsel, brandstof, groene grondstoffen voor de chemie, naast voedsel en producten voor gezondheidszorg moeten we in 2050 twee maal zoveel produceren
• Daarom moeten we twee maal zoveel produceren voor de helft minder
• Met het oog op een gezonde basis voor agro productie moeten we dit zo duurzaam als mogelijk vormgeven
Is dit mogelijk? Ja, maar
• We moeten ons richten op plantaardige productie in plaats van dierlijke productie
• We moeten ons richten op gebieden die vrij zijn om dat te doen >> het mariene gebied
• We moeten ons richten op eiwitten omdat zij de sleutel voor de toekomstige voedselvoorziening zijn
Zeewier eiwitten lijken van uitstekende kwaliteit te zijn en ze groeien in het mariene (zonder gebruik van zoet water!) en dus afnemende concurrerende claims op landgebruik.

11.30 uur op een nader te bepalen plaats verzamelen aan de Oosterschelde. Daar krijgen we op geïmproviseerde basis koffie of thee met een bolus geserveerd. Daarna gaan we verschillende soorten zeewier plukken en tevens wat oesters en alikruiken rapen.

13.00 uur verplaatsen naar kookboerderij Spennekot, Verseputseweg 38, 4321 TD Kerkwerve (Zeeland), alwaar we beginnen met de voorbereiding van het 3 gangen diner.

In het voorgerecht zullen we de schelpdieren en zeewieren gebruiken, gecombineerd met andere van zeewier gemaakte producten.

Het hoofdgerecht dient nog te worden afgestemd of iedereen vis lust. Bij aanmelding separaat per e-mail uw keuze opgeven aan de contactpersoon. Ook dan zullen we het geplukte zeewier gaan gebruiken. Dit is altijd als toevoeging aan een gerecht, dus kleine hoeveelheden. Het is niet zo dat een gerecht alleen uit zeewier kan bestaan.

Het dessert zal aangepast zijn aan de stijl van deze dag. Inclusief water aan tafel en koffie/ thee ter afsluiting.

19.00 uur Einde bijeenkomst.

Kom 14 september naar de zeewierworkshop, leer over toepassingen, zet deze dag in je agenda en meld je aan.

Spreker(s)

Speciale gastspreker gedurende het diner: Mevr. J. Wald, WUR Plant Research International of Dhr. J. van Leeuwen, Zeewierteler en Ondernemer in streekproducten.

Locatie

Nader te bepalen

Organisator

Duurzame Technologie

Naam en contactgegevens voor informatie

Pieter Ruijter

p.ruijter@hetnet.nl