Homelab 2050 7 Hoe is de woning in 2050?
De sprekers hebben met hun voordrachten en presentaties een goed beeld gegeven van het totale programma Homelab2050.
De presentatie van Prof. Jos Lichtenberg ging in op aspecten van de toekomstige woning en gaf daarbij aan dat vele bouwkunidge oplossingen zijn en gaan komen en lichtte dit toe met voorbeelden van al gerealiseerde energiezuinige conmformtabele woningen. Het gebruik van duurzame bouwmaterialen met de reclycling mogelijkheden kwam tevens nadrukkelijk naar voren.
De presenatie van Ir. Hans Buitenhuis heeft laten zien dat het Integraal ontwerpen van de woning in samenwerking van de architect met de installatie adviseur leidt tot de gewenste prestatieniveaus voor een gebouwde woning met een doorzicht naar 2050.
Tevens werd de energiesituatie aan de hand van monitoring van het energiegebruik in beeld gebracht met verrassende resultaten. De analyses van de energiehuishouding van de situaties in jaargetijden. Tevens is de verhoudingen tussen het energiegebruik in en om een energiezuinige woning zijn afgezet tegen het laden en gebruiken van een elektrische autotoepassen. Tevens is ingegaan op in hoeverre men dient te gaan in het toepassen van nieuwe betere materialen voor het isoleren en tochvrij maken van een bestaande woning. Met een doorijk naar de noodzaak, de benodigde energie en mogelijkheden van energieopslag in en om de woningom om de perioden te overbrugeen met te weinig wind en zon.
De presentatie van Dr. Ir. Albert van de Molen met Power2gas ging hier verder op in, maar dan op de schaal van Nederland. Met de zon en wind energie in de vorm van elektriciteit wordt synthetisch gas geproduceerd, dat zodanig kan worden samengesteld dat het dezelfde kwaliteit als die van aardgas kan krijgen. Voor de productie wordt het CO2 uit de lucht gehaald, waardoor het CO2 budget neutraal wordt. Het bestaande aardgas leidingnetwerk / infrastructuur kan hiervoor worden benut. Albert rekende voor dat de capaciteit van de energie opslag in gas is vele malen groter en eenvoudiger is dan in accu's en daarbij veel flexibler op de fluctuaties in vraag kan anticiperen. De centrale productie kan in het Noorden van Nederland plaats vinden. Voor het afbouwen van het aardgasleidingnet is het wel zaaks daar een ruimtelijke ordeningsplan worden opgesteld, welke gebieden de (aard)gas aansluitingen kunnen behouden en welke (economisch) gezien niet meer instand kunnen worden gehouden. Een proef locatie is te bezoeken in Rozendaal. Een bedrijfsbezoek wordt door KIVI-EL voorbereid.
Dr. Carolien van Hemel heeft als dagvoorzitter de discussie over de stellingen in geleid en de discussie over een aantal stellingen stevig in handen gehouden.
De voordracht en de behandeling van de stellingen kunt terug zien met de volgende videolink van deze bijeenkomst Homelab2050 sessie 7.
Nog de eerdere presentaties en videolink terug kijken, deze staan in het Programma Homelab2050
Wij wijzen er hop dat als U nog geen KIVI lid bent, u veel voordelen en informatie mist, U kunt zich alsnog aanmelden als KIVI-lid.
Wij hopen U bij een volgende programma (weer) te ontmoeten.
Omschrijving
Toekomstbeeld van de Woning in 2050:
"De huizen die nu en in de nabije toekomst zullen gebouwd worden zullen er in 2050 nog staan. Zullen die voldoen aan de eisen en wensen van 2050? Houden we wel rekening met belangrijke zaken van de toekomst?”.
We hebben dit jaar in zes bijeenkomsten verkend waar het huis in 2050 aan moet voldoen en dit aan de hand van de vijf aspecten vermeld in het Home2050 LOGO. Diverse sprekers hebben veel wensen geformuleerd zoals voor energievoorziening, voor comfortabel en gezond wonen en ook veel technieken gepresenteerd om dit mogelijk te maken. Het is echter nog niet duidelijk hoe dat in de toekomst zal evolueren. In deze bijeenkomst zullen vier sprekers hun toekomstvisie presenteren en ingaan op de kansen en nog te verwachten uitdagingen. In deze bijeenkomst willen we tot een synthese komen van de zes vorige bijeenkomsten. We willen dat ook mede bereiken door een aantal stellingen te poneren waarop we in een panelsessie een antwoord proberen te vinden.
Stellingen
We willen dat ook mede bereiken door een aantal stellingen te poneren, waarop we in een paneldiscussie een antwoord proberen te vinden.
Eén van de stellingen is:
De salderingsregeling is veranderd en stroom trarieven zullen variabel zijn in 2050. Opslag van eigen PV stroom in een huisbatterij is dan gemeengoed.
Het is de beste oplossing om een goedkoop energie systeem te realiseren.
Interactie:
De nieuwe KIVI website maakt het mogelijk dat onze leden input kunnen geven. We nodigen dan ook onze toehoorders uit voorstellen te doen voor stellingen die we in deze bijeenkomst kunnen behandelen.
Samenvattend
In deze eindbijeenkomst zullen sprekers met een lange ervaring op dit gebied hun toekomstvisie presenteren over hun ervaringen met huidige projecten en hun visie op de woning van 2050. Daarna zal een panelsessie plaatsvinden waarbij we zullen trachten een beeld te schetsen van de woning in 2050 en welke uitdagingen er nog te verwachten zijn.
Kijk voor aanvullende informatie op http://www.kivi.nl/homelab2050
Spreker(s)
Dr. C. van Hemel Utrecht Sustainability Institute dagvoorzitter
Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg, Leerstoel Productontwikkeling, faculteit Bouwkunde Tue
ir. J.J. Buitenhuis, Managing Partner, DWA Bodegraven
Wigger Verschoor, Projectleder Duurzaam Gebouwde Omgeving, Urgenda
ir. ing. Albert van der Molen, strateeg Assetmanagement, Stedin Netbeheer
Locatie
Boothzaal Bibliotheek Universiteit Utrecht
Heidelberglaan 3 3584 CS Utrecht
Organisator
Elektrotechniek
Naam en contactgegevens voor informatie
Dr.ir. Steven Luijtens ing. Paul van Moerkerken pvmoerkerken@gmail.com ing. G. Heijst Dr.ir. Eric Persoon