SDN en NFV in netwerkrealisatie
SDN (Software Defined Networks) en NFV (Network Function Virtualisation) zijn twee ontwikkelingen op netwerkgebied die op elkaar aansluiten. SDN wordt vooral genoemd als een functie binnen rekencentra, met als voorbeeld de wijze waarop Google de netwerken binnen zijn rekencentra heeft ingericht.
In de eerste presentatie door prof. Robert Meijer TNO werd getoond, dat SDN door promovendi van de UvA (Universiteit van Amsterdam) is geïmplementeerd op wereldschaal in een virtueel netwerk met routers op basis van NFV over de PaaS (Platform as a Service).
Deze routers bevinden zich in centra van Amazon verspreid over de wereld.
Daarna werd ingegaan een aantal praktische voorbeelden, waar al sprake is van de implementatie van SDN.
Het volledige netwerk binnen een waferstepper van ASML is hierop gebaseerd, maar ook in het netwerk binnen moderne verkeersvliegtuigen. Ook zullen we in de toekomst clusters van kleine satellieten gaan zien, die voor communicatie deel uitmaken van een gemeenschappelijk SDN netwerk.
In de tweede lezing van Wim van der Bijl Cap Gemini is de NFV voorziening in de diepte behandeld, waarbij is getoond hoe NFV samenhangt met SDN. De voordelen van de nieuwe netwerkopbouw werden uitvoerig besproken. Ook kwamen de Management en Orchestration functies aan bod.
Ten slotte sprak Jurrien Veldhuizen over de praktische toepassing van SDN en NFV. Helaas zijn deze slides Huawei-confidential.
Ten aanzien van NFV kwam duidelijk naar voren dat er nog grote problemen zijn met de implementatie van management functies voor NFV, die een praktische toepassing niet goed mogelijk maken.
De interfacing van netwerk hardware met de Management en Orchestration functie is nog onvoldoende tot niet gedefinieerd, waardoor geen gebruik kan worden gemaakt van apparatuur van verschillende leveranciers.
Het werd een uitermate interessante avond over innovaties en beperkingen in moderne netwerken.
Omschrijving
De Afdeling voor Telecommunicatie nodigt u uit voor de lezingavond met als thema: SDN (Software-Defined Networking) en NFV (Network Function Virtualisation) in netwerkrealisatie.
SDN en NFV worden meestal in één adem genoemd, maar zijn toch verschillende dingen die beiden een grote impact hebben bij de opbouw van netwerken.
Bij SDN wordt de besturingssoftware uit de netwerk devices gehaald en gecentraliseerd waardoor de functie van het netwerk kan worden bestuurd door centrale software en het beheer van een complex netwerk sterk wordt vereenvoudigd. De toepassing van SDN vindt met name plaats in rekencentra.
Bij NFV worden specifiek netwerkfuncties zoals die normaal geleverd worden door een router of een modem gevirtualiseerd op een standaard IT infrastructuur, zodat de specifieke netwerkfuncties softwarematig wordt geleverd. NFV is op dit moment vooral interessant voor Telecomoperators die netwerkdiensten leveren aan klanten en graag flexibeler en onafhankelijker willen worden van de hardware.
Als voorbeeld dient de router/modem thuis die specifiek wordt gebouwd voor een provider door een hardwareleverancier. Met NFV zou een telecomoperator een standaard server met router/modem software voor thuis kunnen leveren en deze op afstand voor de eindgebruiker beheren.
Spreker(s)
Prof. dr. Robert Meijer (Sr. Strategist bij TNO en heeft de leerstoel toegepaste sensornetwerken bij de UvA)
Ir. Wim van der Bijl (CapGemini)
Jurrien Veldhuyzen (Senior Marketing Manager bij Huawei)
Joop van Stijn (Technical Architect SDN/NFV bij Huawei)
Locatie
Prinsessegracht 23, 2514 AP Den Haag
Organisator
Telecommunicatie
Naam en contactgegevens voor informatie
ir. W.J. van der Kamp via onderstaand e-mailadres
Toelichting ten aanzien van presentaties