Help via een actieve community dit mooie vak vitaal te houden in een veeleisende tijd!

KIVI afdeling Verkeer en Vervoer denkt na over het vak van verkeerskundige in de toekomst. Wat dóet hij of zij, wat kàn hij of zij, hoe zag de opleiding er uit en… wie wil dat nog doen? Wie treedt er in de voetsporen van Cuperus, Ploeger, Vahl of Gehl (om er maar eens een paar te noemen). Lost een verkeerskundige een maatschappelijk probleem op of is het een technicus die een systeem op orde houdt?

Nederland heeft een rijke traditie in het inrichten van land. Van monnikenwerk met de eerste terpen tot waterstaatkundig ingenieurswerk

Met polderen verhoogden we de voedselproductie in ons land. Het aanleggen van vaarwegen, spoorwegen, wegen en luchtwegen was bepalend voor de ontwikkeling van de economie en daarmee van welzijn en welvaart. We bouwden nieuwe dorpen en steden. Vooral in de steden had de verkeerskundige een rol. Gescheiden verkeerssystemen moesten het verkeer veiliger maken, openbaar vervoer en fietsen moesten de stad leefbaar houden. 

Er is een periode geweest dat er ruimte gemaakt werd voor auto’s en er zijn periodes dat de auto om de stad wordt geleid om de stad leefbaar te houden en de doorstroming te bevorderen. In fietsstraten en woonerven is Nederland internationaal gidsland. De verkeerskundige opgave staat nog steeds: in een gezonde stad bewegen mensen in schone lucht. Maar wie ontwerpt dat, beslist daarover of onderhoudt dat? Een technicus, een bestuurskundige, een specialist of juist een generalist? En wie heeft daar zin in?

Het bestuur van de afdeling Verkeer en Vervoer heeft in Verkeerskunde een pamflet gepubliceerd. Er is actie nodig:

1)      Om een helder profiel van verkeerskunde en een verkeerskundige te kunnen geven;

2)      Om Opleidingen en Kennisaanbod te versterken;

3)      Om Organisatie en Arbeidsmarkt te verbeteren;

4)      Om communicatie en imago te versterken.

Laten we daartoe de krachten bundelen. Maak je reactie kenbaar via onderstaande email-adres : afdelingvv@kivi.nl 

Help via een actieve community dit mooie vak vitaal te houden in een veeleisende tijd!