Terugblik

Het seminar Inspectie en onderhoud van kritische infrastructuur met drones werd gehouden bij de Hogeschool Saxion in Enschede. Achteraf gezien is dit een zeer goede keus, omdat Saxion zeer actief bezig is met de ontwikkeling van drones voor allerlei doeleinden. Onze gastheer was lector Abeje Mersha.

Samen met Saxion hadden we 4 sprekers geselecteerd om de presentaties te verzorgen. 

Piet Mooibroek van Dronematica legde ons uit, dat voordat je met een drone gaat vliegen een aantal zaken moet onderzoeken: welke risico’s loop je, mag je daar wel vliegen, waar ga je landen e.d. Ook is het van belang de juiste detectiemethode te kiezen. Een zeer interessante methode is LIDAR (LIght Detection of Laser Imaging And Ranging) Bij deze detectiemethode wordt gebruik gemaakt van laserlicht en kun je zeer kleine objecten detecteren. iet gaf een aantal voorbeelden, namelijk de inspectie van daken, het beoordelen van warmtelekkage bij gebouwen, scheuren in muren en de beoordeling van de conditie van voetbalvelden.

Ayham Alharbat van Saxion ging in op de inspectie en onderhoud van windturbines. Deze worden steeds groter en hoger. De hoogste is al vergelijkbaar met de Eifeltoren. De uitdaging is de inspectie van de bladen op “bird strikes”, beschadigingen en onthechting van het materiaal. Saxion houdt zich ook bezig met drones die de bladen kunnen schoonmaken. Dit gebeurt met een soort staalborsteltje.

Karst Beens van H2O-Drones vertelde waarvoor je onderwaterdrones (Remote Operated Vehicles) voor kunt gebruiken. Anders dan bij vliegende drones is hier de signaaloverdracht via een kabel. Onder water is dit de meest gangbare oplossing. Kast liet ook een aantal dia’s zien waarbij de ROV ingezet werden voor de inspectie van kernreactoren.

Ben Visser van Antea Group Nederland vertelde over de toepassingen van drones bij bruggen en viaducten. Interessant was de toepassing van drones bij de inspectie van de oplegpunten bij het treinviaduct in Rotterdam.

Tot slot wil ik opmerken dat dit seminar veel jonge mensen en studenten heeft getrokken. Dit is iets wat we als KIVI graag zien. Ik denk dat het aan het onderwerp en de rondleiding binnen Saxion lag.

Al met al een succes!

Namens KIVI-regio Gelderland, Gerard Thomas

De presentaties van de sprekers vindt u hieronder.

Doelgroep: KIVI leden, onderhoudsmensen, uitwisseling ervaringen inspectie met drones.

Waarom inspectie met drones:

  • Vliegen veilig

Drones verzamelen data veilig op een non-destructieve manier en op veilige afstand van objecten of zelfs op een non-destructieve manier met fysieke contact met objecten. Door het gebruik van drones komen de levens van de werknemers niet in gevaar.

  • EfficiĂ«nt

Met een drone wordt gemiddeld 8x sneller data verzameld ten opzichte van de traditionele manier van werken. Traditionele manieren van inspecteren zijn vaak handmatig en vaak ook op moeilijk bereikbare locaties.

  • Slimme dataverwerking

Drones kunnen niet alleen slim vliegen op basis van voorgeprogrammeerde vliegplannen of in sommige gevallen zelfs op Artificieel Intelligence. Tegenwoordig wordt de data ook steeds slimmer verwerkt.

  • Vliegende hand

Tegenwoordig kunnen drones, uitgerust met een robotarm, fysieke interacties aangaan met infrastructuur om inspecties uit te voeren en zelfs onderhoud te verrichten op een niet-destructieve manier.

Onderwerpen:

Algemene informatie over de toepassingen

Inspectie en onderhoud van Windturbines

Inspectie en onderhoud van Nucleaire Installaties

Inspectie en onderhoud van Bruggen

Rondleiding door het drone lab van Saxion

Programma:

16.00 uur  Ontvangst met koffie/thee en krentewegge; demonstratie van drones

16.30 uur  Inleiding door dagvoorzitter Sjanne Wolterink, KIVI Regio Gelderland en uitleg over Poll EveryWhere

16.45 uur  Toepassingen van Drones door Piet Mooibroek, Dronematica, onder andere:

·        Visuele inspectie

·        Thermische inspectie

·        In kaart brengen - Mapping

·        Veiligheid

17.15 uur  Inspectie en onderhoud van windturbines door Ayham Alharbat, Saxion Smart Mechatronics & Robotics Research Group (English)

17.45 uur  Break met broodjes en een warme snack

18.30 uur  Rondleiding door het Drone lab van Saxion

19.15 uur  Inspectie en onderhoud van nucleaire installaties met behulp van onderwater drones door Karst Beens, H2O Drones  (zie afbeelding hieronder)

19.45 uur  Inspectie en onderhoud van bruggen door Ben Visser, Antea Group

20.15 uur  Nabeschouwing en paneldiscussie onder leiding van Abeje Mersha, Saxion Smart Mechatronics & Robotics Research Group

21.00 uur  Afsluiting

De lezing van Ayham Alharbat is in het Engels, de overige lezingen zijn in het Nederlands.

Link:

https://www.deingenieur.nl/artikel/drones-op-turbine-inspectie