Kennis en netwerken voor defensie & nationale veiligheid
De Vakafdeling Defensie en Veiligheid (DV) van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) is de beroepsvereniging voor iedereen die betrokken is bij de toepassing van technologie voor defensie en nationale veiligheid. De afdeling biedt haar leden een platform waar mensen, werkzaam in de defensie- of veiligheidssector, kunnen netwerken en kennis uit kunnen wisselen. KIVI DV organiseert voor haar leden diverse bijeenkomsten, excursies en bedrijfsbezoeken, meestal met een actuele inslag.
Belangrijkste evenement is het jaarlijkse Prof. Kooy-symposium. Georganiseerd in samenwerking met TNO, KVMO, Mars&Mercurius, NLR en APA staat het symposium ieder jaar in het teken van een ander onderwerp, steeds gericht op het onder aandacht van politiek en defensietop brengen van belangrijke technologie en technologische ontwikkelingen. Verder kent de afdeling jaarlijks de Prof. Kooy-prijs toe aan de beste afstudeerder in het technologiegebied Defensie en Veiligheid.
Scope Afdeling Defensie en Veiligheid
KIVI Afdeling Defensie en Veiligheid heeft een brede scope. Verdeeld in twee nauw op elkaar aansluitende en deels overlappende aandachtsgebieden gaat het om de volgende aandachtsgebieden.
Scope Defensie
- militaire platformen en voertuigen;
- wapen- en sensorsystemen;
- commandovoering en operationele besluitvorming;
- operationele inzet en planning;
- dreiging, beveiliging, kwetsbaarheid en bescherming;
- training en opleiding;
- logistieke ondersteuning en mobiliteit.
Scope Veiligheid
- criminaliteitsbestrijding;
- terrorismebestrijding;
- cyber defence;
- calamiteitenbestrijding;
- crisisbeheersing;
- rampenbestrijding.
Activiteiten
Een van de belangrijkste doelstellingen van KIVI DV is jou op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen in technologie en materieel voor defensie en veiligheidstoepassingen. Lezingen, excursies en informele bijeenkomsten bieden de gelegenheid om kennis te vergaren, maar ook om collega's te ontmoeten en van hun ervaringen te profiteren.
Op een lezingenavond wordt een bepaald thema meestal vanuit drie invalshoeken belicht: de eisen en behoeftestelling van de overheid of toekomstige gebruikers, relevante trends en ontwikkelingen in het onderzoeksveld en de industriële aspecten. Met de keuze van de thema's wordt zoveel mogelijk aangesloten bij actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen. Volg deze link voor een overzicht, verslagen en foto's.
Ook dit jaar wordt er weer aan een aantal interessante bijeenkomsten en activiteiten gewerkt.
De meeste lezingen worden in het westen van het land georganiseerd. Excursies en bedrijfsbezoeken zijn door heel Nederland.
De activiteiten hebben doorgaans een open karakter: ook niet-leden (en niet-ingenieurs) zijn van harte welkom.
Bekijken en inschrijven bijeenkomsten en activiteitenOnline community voor leden en geïnteresseerden
Blijf op de hoogte en maak deel uit van de community door je aan te sluiten bij onze exclusieve LinkedIn-groep voor leden en geïnteresseerden in defensie- en veiligheidstechnologie.
Partners
Vereniging van hoger opgeleide technische officieren KL
Nederlandse Organisatie voor toegepastnatuurwetenschappelijk onderzoek TNO
Netwerk veiligheidstechnologie bedrijven in en om Den Haag
Strategie, juridische diensten en financiering defensietechnologie
Internationale samenwerkingen
KIVI Defensie en Veiligheid maakt deel uit van de European Federation of Defence Technology Associations (EDTA). De federatie bestaat uit 11 verenigingen in 10 Europese landen: Nederland, Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Tsjechië, Denemarken en Finland.
Met jouw KIVI-lidmaatschap heb je toegang tot dit internationale netwerk van defensie-ingenieurs. Leden van KIVI DV kunnen – vaak met flinke korting – deelnemen aan activiteiten die georganiseerd worden door één van onze Europese collega-verenigingen.
Word lid van de EDTA Linkedin groep of like de EDTA facebook pagina.
Heb je activiteiten voor de EDTA-kalender? Stuur je verzoek voor publicatie op de website in via: dv@kivi.nl.
EDTA heeft een samenwerkingovereenkomst met Eurodefense, een Europees netwerk met 16 aangesloten nationale verenigingen, die zich gezamenlijk richten zich op grotere bewustwording van de gezamenlijke belangen van de Europese defensie en veiligheid.
Eurodefense is voornamelijk actief op het gebied van Internationale defensiepolitiek en diplomatie.